Economie

Lobbyclubs voeren druk op om koopzondag

DEN HAAG – In aanloop naar de behandeling van de wet die de regels rond koopzondagen moet aanscherpen, voeren lobbyclubs de druk op de politiek nog één keer op. „Laat u leiden door voortschrijdend inzicht. De samenleving zal u dankbaar zijn.”

Marcel ten Broeke
9 November 2010 10:30Gewijzigd op 14 November 2020 12:27
Lobbyclubs voeren druk op om koopzondag. Foto ANP
Lobbyclubs voeren druk op om koopzondag. Foto ANP

Het leek er soms op dat de ChristenUnie in het vorige kabinet was blijgemaakt met een dode mus. De fraaie afspraak in het coalitieakkoord met CDA en PvdA om de wild­groei van koopzondagen aan ban­den te leggen –in gemeenten die wel toerisme veinzen, maar niet toeristisch zijn– werd door minis­ter Van der Hoeven (Economische Zaken) zo vaak vertraagd, dat het van voltooiing van het wetsvoorstel haast niet meer leek te komen. Dat de PvdA direct na de val van het kabinet in febru­ari fel afstandnam van het compromis, versterkte dat beeld.

Maar komende dinsdag lijkt de Eerste Kamer toch definitief groen licht te geven voor het voorstel dat de richtlijnen voor het toestaan van meer dan twaalf koopzondagen in toeristische ge­bieden verscherpt. Als schijn niet bedriegt zal een meerderheid van CDA, SP, CU en SGP zich achter de nieuwe wet scharen.

Het kersverse kabinet van VVD en CDA –gedoogd door de PVV– biedt daartoe ook de ruimte. Zowel premier Rutte als CDA-leider Verhagen gaf recent aan dat het wetsvoorstel „past” binnen hetgeen afgesproken is, namelijk dat de situatie rond koopzondagen blijft zoals ze is.

Lobbygroepen grijpen dezer dagen hun laatste kans om met name het CDA nog tot andere gedachten te bewegen. Zo is de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) op dit moment „druk bezig om het wetsvoorstel verworpen te krijgen”, schrijft zij in een persbericht. En ook Detailhandel Nederland (koepelorganisatie van winkeliers) roert de trom. Volgens beide organisaties blijft de situatie rond koopzondagen helemaal niet zoals die was en zal de wetsaanscherping leiden tot een volstrekt nieuwe situatie die de mogelijkheden voor koopzondagen drastisch inperkt en de administratieve lasten voor gemeenten verhoogt.

RMU-voorman Peter Schalk benadrukt echter dat het wetsvoorstel „helemaal niet bedoeld is als inperking, maar juist duidelijkheid biedt voor gemeenten die misbruik maakten van de toerismebepaling.” Bovendien wordt, aldus Schalk, door de verbetering van de wetgeving het belang van kleinere winkeliers en van het winkelpersoneel beschermd. „Dat is pure winst!”

Volgens de landelijke Stichting Tegen Verruiming Zondagopenstelling is het merendeel van de winkeliers blij met de beperking van de wildgroei aan koopzondagen. „Die willen niet elke zondag open”, stelt voorzitter Henry Konijn. „We moeten van ons land geen jungle maken waarin alleen de sterksten overleven.”

De club riep de Eerste Kamer daarom gisteren „met klem” op het wetsvoorstel aan te nemen. Konijn is graag bereid zijn argumenten in de Senaat uiteen te zetten. „Geef ons de kans u te overtuigen en laat u verder leiden door voortschrijdend inzicht. De samenleving zal u dankbaar zijn.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer