Veteraan wint rechtszaak Golfoorlogsyndroom
Een Britse veteraan uit de oorlog tegen Irak in 1991 heeft maandag een rechtszaak over het zogeheten Golfoorlogsyndroom gewonnen. Volgens de militaire rechtbank is het aannemelijk dat de gezondheidsproblemen van Alex Izzet, zoals broze botten, zwakke spieren en psychologische klachten, te wijten zijn aan de vaccinaties tegen chemische en biologische oorlogsvoering die hij destijds heeft gekregen.
De 33-jarige Izzet, een voormalig lid van een onderhoudseenheid, zei na afloop dat hij hoopt dat dit de doorbraak is in het getouwtrek rond de erkenning van het Golfoorlogsyndroom en dat de Britse regering opening van zaken geeft. De Britse onderminister van Defensie, Lewis Moonie, heeft gezegd dat hij niet tegen het vonnis in beroep gaat. Hij wees er tegelijk op dat er geen wetenschappelijk bewijs is geleverd voor de relatie tussen de inentingen en de klachten van Izzet.
Het Golfoorlogsyndroom is een verzamelterm voor allerlei klachten waarmee ongeveer 100.000 Amerikaanse en enkele duizenden Britse veteranen sinds de Golfoorlog uit 1991 rondlopen. De meest voorkomende klachten zijn chronische vermoeidheid, geheugenverlies, duizeligheid en depressie. Organisaties die de belangen van de veteranen behartigen, zeggen dat de klachten vooral zijn te wijten aan inentingen, giftige rookwolken van in brand gestoken oliebronnen en het gebruik van verarmd uranium in bommen.
Hard wetenschappelijk bewijs hiervoor is tot op de dag van vandaag niet geleverd, maar de uitspraak van maandag lijkt toch een doorbraak in de erkenning van het Golfoorlogsyndroom.