Iraakse leiders praten over delen macht
BAGDAD (ANP) – Iraakse leiders hebben maandag in de noordelijke stad Arbil gepraat over de vorming van een regering van nationale eenheid. De politieke blokken van de soennieten, sjiieten en Koerden hielden vast aan hun eisen en sloten de eerste gespreksdag af zonder akkoord. Dinsdag en woensdag wordt verder gepraat in de hoofdstad Bagdad, aldus de BBC.
Acht maanden na de parlementsverkiezingen van 7 maart heeft Irak nog altijd geen landsbestuur. Geen kamp kreeg een absolute meerderheid bij de stembusgang. Onderhandelingen over een coalitie bleven maandenlang vruchteloos. Belangrijkste struikelblok was de benoeming van de premier.
Zondag liet een woordvoerder van premier Nuri al-Maliki weten dat er zicht is op de vorming van een coalitieregering. Al-Maliki zou kunnen aanblijven als premier en de Koerdische politicus Jalal Talabani zou president van Irak kunnen blijven. De grootste partij van het land, het Iraqiyablok van oud-premier Iyad Allawi, zou de parlementsvoorzitter mogen leveren.
Maar maandag wekten de Iraakse leiders niet de indruk dat ze bereid zijn tot compromissen. Allawi zei dat er een regering moet komen die uitdrukking geeft aan de uitslag van de verkiezingen. Zijn blok kreeg de meeste stemmen. Hij beschuldigt andere partijen ervan de uitslag niet te respecteren. „Op het gebied van rechten, plichten en machtsdeling moeten we gelijkwaardig zijn.” Volgens Allawi trekt de premier te veel macht naar zich toe. Andere deelnemers aan het overleg stelden dat er nog grote problemen moeten worden opgelost voordat een akkoord kan worden gesloten.
Volgens de Iraakse minister van Buitenlandse Zaken, Hoshyar Zebari, is het uitblijven van een stabiele regering debet aan de nieuwe golf gewelddaden in het land.
Maandag werden enkele steden opgeschrikt door explosies van autobommen. In de centrale stad Karbala en de nabijgelegen stad Najaf, beide sjiitische pelgrimsoorden, eisten autobommen zeker achttien levens. De meeste slachtoffers zijn sjiitische pelgrims uit Iran. In de zuidelijke stad Basra sleurde een autobom zeker tien mensen de dood in. In totaal vielen tientallen gewonden.
Op 31 oktober vielen in Bagdad bijna zestig doden toen de politie met geweld een gijzeling in een kerk beëindigde. Frankrijk stuurde maandag een vliegtuig om 57 Irakezen op te halen die waren getroffen door de terreuractie van al-Qaeda. Onder de 57 Irakezen zijn 36 gewonden. Parijs laat de gewonden in Franse ziekenhuizen behandelen. In de komende weken worden nog eens 93 Irakezen die zijn getroffen door de aanslag naar Frankrijk gehaald.