Buitenland

Westen hekelt verkiezingen Myanmar

WASHINGTON/BRUSSEL/LONDEN (ANP) – Westerse regeringsleiders hebben geen goed woord over voor de verkiezingen die zondag zijn gehouden in Myanmar, het vroegere Birma. De belangrijkste oppositiepartijen doen niet mee aan de eerste stembusgang in twintig jaar.

8 November 2010 07:13Gewijzigd op 14 November 2020 12:25
Portret van Suu Kyi. Foto EPA
Portret van Suu Kyi. Foto EPA

„De verkiezingen in Birma zijn allesbehalve vrij en eerlijk”, zei de Amerikaanse president Barack Obama. Hij gebruikte daarbij de vorige naam van het land, die door het regime in 1989 werd gewijzigd in Myanmar. Obama herhaalde zijn oproep aan de junta om de gevangen oppositieleidster Aung San Suu Kyi en andere dissidenten vrij te laten.

Ook EU-buitenlandchef Catherine Ashton drong daarop aan. Ze noemde het verloop van de verkiezingen in strijd met „internationaal aanvaarde normen, met name in de houding ten aanzien van de oppositie”.

Volgens de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague is de uitslag van de verkiezingen „een voldongen feit”. „Voor de mensen van Birma betekent het een terugkeer aan de macht van een wreed regime dat de grondstoffen van het land heeft geplunderd en wijdverbreide mensenrechtenschendingen heeft gepleegd”, aldus Hague.

Minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) reageerde zondag eveneens teleurgesteld op het verloop van de verkiezingen. Deze waren volgens de minister „niet eerlijk of vrij”. Hij wees erop dat een kwart van de zetels bestemd is voor het leger in het land, dat de kiescommissie niet onafhankelijk is en een aantal partijen niet mocht meedoen aan de verkiezingen.

Ook waren er geen internationale waarnemersmissies toegelaten om het verloop van de verkiezingen te controleren, stelde Rosenthal. Wel was volgens hem een aantal EU-diplomaten in Birma getuige van het verloop ervan. Op basis van hun waarnemingen concludeert hij dat de verkiezingen onvoldoende vrij en eerlijk waren.

„Ondanks de sombere vooruitzichten hoop ik dat deze eerste verkiezingen in twintig jaar een begin zullen inluiden van democratische veranderingen in Birma”, aldus Rosenthal. Want volgens hem heeft toch een groot aantal partijen meegedaan, waaronder ook oppositiepartijen. „Nederland en de EU roepen de Birmese autoriteiten op de verkiezingen het begin te laten zijn van een proces van nationale verzoening, met een inclusieve dialoog tussen regering, oppositie en vertegenwoordigers van alle etnische groepen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer