Buitenland

Persbreidel in Afghanistan

Afghaanse journalisten worden door de veiligheidsdiensten gearresteerd of met de dood bedreigd als zij kritiek oefenen op de politieke leiders van het land. De journalisten worden daardoor aangezet tot zelfcensuur, zegt de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW).

AP
5 May 2003 10:39Gewijzigd op 14 November 2020 00:17

Minister van Informatie en Cultuur Makhdoom Raheen zei van de dreigementen op de hoogte te zijn. Hij zei dat hij een klacht heeft ingediend bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en dat de regering de persvrijheid wil beschermen. De problemen van een aantal journalisten dat met bedreigingen te maken heeft gehad, zijn al naar genoegen van de journalisten opgelost, zei hij.

Onderzoeker John Sifton van HRW zei in een vrijdagavond uitgegeven verklaring dat het leger, de politie en de inlichtingendiensten meedoen aan het tot zwijgen brengen van de kritische pers. Vooral kritiek op hoge leiders als minister van Defensie Mohammed Fahim, minister van Onderwijs Yunus Qanooni en Abdul Rasul Sayyaf, een machtige voormalige moedjahedienleider, wordt afgestraft. Het zijn meestal agenten van het Nationale Inlichtingendirectoraat Amniat-e-Melli die de journalisten bedreigen, uit naam van Shura-e-Nazar, een coalitie van voormalige moedjahedienpartijen die na de val van de Taliban de macht in Kabul heeft overgenomen. Sifton vertelde dat een journalist die naar de politie was gestapt van de commissaris te horen kreeg dat hij de consequenties van zijn kritiek maar moest dragen.

De dreigementen blijven niet beperkt tot de hoofdstad, zei HRW. In de oostelijke steden Jalalabad en Gardez worden journalisten die openhartig over plaatselijke veiligheidsproblemen publiceren, eveneens bedreigd. En eind maart werd een verslaggever van Radio Liberty in de westelijke provincie Herat geslagen, aangehouden en gedeporteerd nadat hij met zijn vragen de ergernis van een plaatselijke leider had gewekt.

HRW drong er bij president Hamid Karzai op aan bewindslieden die de dreigementen of arrestaties hebben gelast, uit hun functie te zetten en een onderzoek in te stellen.

In Afghanistan hebben onbekenden zaterdag een auto van de mijnopruimingsdienst van de Verenigde Naties aangevallen en daarbij de chauffeur doodgeschoten en twee andere inzittenden verwond, heeft VN-woordvoerder David Singh zondag gezegd.

De aanval vond plaats ongeveer 75 kilometer ten zuiden van Kabul in de provincie Wardak, zei Singh. De VN hebben hun medewerkers opdracht gegeven de weg van Kabul naar de zuidelijke stad Kandahar, waar de aanval werd gepleegd, te mijden.

Er zijn al meerdere aanvallen gepleegd op hulpverleners in Afghanistan. Het Rode Kruis laat zijn medewerkers niet meer buiten de grote steden reizen sinds de moord op een van hen, eind maart, in het zuiden van Afghanistan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer