Buitenland

Overwinning in strijd tegen drugs eist 25 levens per dag

Na drie maanden van bikkelhard politieoptreden tegen dealers en drugsgebruikers heeft de premier van Thailand, Thaksin Shinawatra, officieel de „overwinning” uitgeroepen in de strijd tegen drugs.

IPS
5 May 2003 10:39Gewijzigd op 14 November 2020 00:17

De doelstellingen zijn ruimschoots gehaald, zelfs overschreden, zo luidt het triomfantelijk in de propaganda van de regeringspartij Thai Rak Thai (Thai houden van Thai). Mensenrechtenorganisaties schatten het aantal doden tijdens het politieoffensief op 2274, een gemiddelde van 25 per dag.

Het doel was het aantal dealers met 75 procent te verminderen in elk van de 75 Thaise provincies. In tien provincies zijn politiemensen erin geslaagd 100 procent van de dealers op te pakken, en in de meeste andere provincies tussen de 80 en de 90 procent. „We wilden de mensen bewijzen dat het mogelijk is Thailand te bevrijden van drugs. Nu weet iedereen dat Thai Rak Thai het ernstig meent met zijn politiek”, meldde de woordvoerder van Thaksins partij.

De prijsstijgingen voor de populairste drug in Thailand, metamfetamine of ”ya baa”, bewijzen dat de campagne resultaat heeft opgeleverd, aldus de overheid. Een amfetaminepil kost nu 360 baht (7,50 euro), tegen 80 tot 120 baht (1,70 tot 2,50 euro) in januari. Het ontbreekt de autoriteiten niet aan cijfers om het succes te illustreren: 1765 grote en 15.244 kleine dealers werden opgepakt, ruim 280.000 dealers en verslaafden hebben zich aangemeld om in therapie te gaan en 15,5 miljoen pillen werden in beslag genomen.

Mensenrechtenactivisten zwaaien eveneens met cijfers. Volgens hen zijn tijdens de drie maanden durende actie 2274 mensen door geweld om het leven gekomen. Dat zijn er 25 per dag, terwijl het aantal moorden in Thailand in 2001 op 300 per maand stond (tien per dag). Officieel heeft de politie slechts 42 mensen neergeschoten, overwegend in gevallen van legitieme zelfverdediging. Het hoge dodencijfers is volgens de regering te wijten aan afrekeningen onder dealers.

„Het baart me zorgen wanneer de regering zich ervan bewust is dat ze ongestraft kan doen wat ze wil”, zegt Sunai Phasuk van de mensenrechtenorganisatie Forum Asia. „Onze leiders beweren dat de rechtstaat tussen haakjes kan worden gezet wanneer dat snel de gewenste resultaten oplevert.” De regering toonde zich verder niet onder de indruk van internationale protesten en bediende zich volgens Phasuk van „nationalistische retoriek.”

Een storm van publieke verontwaardiging bleef voorlopig uit, en activisten hebben de grootste moeite om mensen te vinden die klacht willen indienen tegen de manier waarop de campagne werd gevoerd. „Zelfs de media en de oppositie houden zich gedeisd, omdat de oorlog tegen drugs erg populair is bij het publiek.” In heel wat andere Aziatische landen leverden soortgelijke acties weinig of geen resultaat op.

Thailand is volgens cijfers van de Verenigde Naties koploper inzake de consumptie van metamfetamine. Een op zeventien Thaise jongeren ouder dan vijftien is verslaafd aan ”ya baa”, onder wie 600.000 scholieren en studenten. Illegale laboratoria langs de grens met Birma brengen elk jaar 500 tot 700 miljoen pillen op de markt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer