Buitenland

Aantal doden door SARS overstijgt de vierhonderd

Het wereldwijde dodental van de longziekte SARS is tot boven de 400 gestegen. Nieuwe sterfgevallen in Zuidoost-Aziatische landen brachten het sterftecijfer vrijdag op 418.

AP
2 May 2003 20:50Gewijzigd op 14 November 2020 00:17
TAPEI - Een leraar (r.) in de Taiwanese hoofdstad Tapei leidt zijn leerlingen langs een standbeeld van oud-president Tsjang Kai-Sjek naar de uitgang van de school. De school moest vrijdag haar deuren sluiten nadat er drie gevallen van SARS waren geconstat
TAPEI - Een leraar (r.) in de Taiwanese hoofdstad Tapei leidt zijn leerlingen langs een standbeeld van oud-president Tsjang Kai-Sjek naar de uitgang van de school. De school moest vrijdag haar deuren sluiten nadat er drie gevallen van SARS waren geconstat

In de meeste landen die door het SARS-virus getroffen zijn, lijkt de situatie zich te stabiliseren. Alleen in China, waar tot nu toe 181 mensen aan de ziekte zijn bezweken en ruim 3800 ziek zijn, raken iedere dag meer mensen besmet met het virus. In de hoofdstad Peking doen zich volgens de autoriteiten dagelijks minstens honderd nieuwe SARS-besmettingen voor. De gezondheidsdienst van Peking zei te verwachten dat het aantal SARS-meldingen voorlopig hoog blijft. Vlak buiten Peking is in acht dagen tijd, door duizenden arbeiders die dag en nacht werkten, een noodhospitaal uit de grond gestampt voor SARS-patiënten die niet meer in de overvolle ziekenhuizen terechtkunnen.

Vooralsnog kan iedereen Peking nog in- en uitreizen, maar het stadsbestuur heeft burgers gevraagd zich zo min mogelijk te verplaatsen. Studenten die naar hun familie buiten de stad willen gaan, moeten eerst onderzocht worden op SARS-verschijnselen en mogen alleen vertrekken als zij gezond zijn verklaard.

Angstige burgers werpen in heel China wegblokkades op om hun woonplaats af te sluiten voor bezoekers die het SARS-virus zouden kunnen meebrengen. De meeste Chinezen hebben gehoor gegeven aan een oproep van de regering om tijdens de meivakantie thuis te blijven. Tibet en andere westelijke regio’s zijn sinds gisteren verboden gebied voor buitenlandse toeristen.

In Hongkong is ontdekt dat SARS-patiënten die genezen waren verklaard het virus toch nog bij zich droegen. Volgens artsen is vastgesteld dat het virus minstens een maand actief kan blijven in mensen. Zij hebben mensen die uit het ziekenhuis worden ontslagen gevraagd intiem contact met anderen, zoals omhelzen en kussen, te vermijden. Een Hongkongse microbioloog zei te vermoeden dat de SARS-epidemie in de zomer zal afnemen, maar in de winter weer kan opleven. Dat heeft volgens de microbioloog, Yuen Kwok-yong, te maken met het feit dat mensen in de winter vaker met anderen in één ruimte binnenzitten.

In Singapore proberen de autoriteiten geruchten de kop in te drukken dat mensen van Indiase komaf immuun zijn voor het virus, en dat het nuttigen van alcohol, het roken van sigaretten en het vermijden van varkensvlees besmetting kan voorkomen.

Het SARS-virus waart vooral rond in Zuidoost-Aziatische landen. Daarbuiten heeft de ziekte alleen in Canada mensenlevens geëist. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldde vrijdag op haar website dat in Polen een eerste geval van SARS is vastgesteld.

Het arriveren van drie Taiwanese marineschepen met honderden matrozen aan boord heeft vrijdag grote paniek veroorzaakt in Haïti. Veel Haïtianen zijn bang dat de zeelui het Caribische eiland zullen besmetten met de longziekte SARS.

Hoewel de regering de bevolking heeft verzekerd dat er geen enkel gevaar van de schepen uitgaat, denken de Haïtianen daar heel anders over. Leerlingen van de scholen nabij de haven komen niet meer opdagen en vakbondsleiders eisen dat de haven na het vertrek van de Taiwanezen grondig wordt gedesinfecteerd.

De paniek onder de Haïtianen lijkt volledig ongegrond. De schepen zijn in februari, voor het uitbreken van de SARS-epidemie, uit Taiwan vertrokken. Er is meer kans op een uitbreiding van SARS naar Haïti via de Verenigde Staten en Canada, waar veel Haïtianen leven, dan via de marineschepen, zegt de regering van Haïti. Haïti is een van de weinige landen die Taiwan erkent.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer