Rousseff koerst af op presidentschap Brazilië
BRASILIA (ANP) – Voor het eerst in de geschiedenis lijkt Brazilië een vrouwelijke president te krijgen. In de aanloop naar de tweede ronde van de presidentsverkiezingen van zondag heeft de 62-jarige Dilma Rousseff van de Arbeiderspartij (PT) een comfortabele voorsprong op haar rivaal, de zes jaar oudere José Serra.
Volgens de laatste peilingen krijgt Rousseff circa 50 procent van de stemmen en heeft Serra de steun van hooguit 40 procent van de kiezers. Rousseff, een partijgenote van het huidige staatshoofd Luiz Inácio Lula da Silva, had op 3 oktober in de eerste ronde van de verkiezingen een voorsprong van circa 15 procentpunt op Serra van de Sociaal Democratische Partij van Brazilië (PSDB). Volgens de peilingen verkleinde Serra die achterstand in de eerste weken na de eerste ronde tot circa 6 procentpunt.
Serra, oud-gouverneur van de deelstaat Sao Paulo, leek te gaan profiteren van een corruptieschandaal waarin een oud-medewerkster van Rousseff de hoofdrol speelde. Bovendien kwam Rousseff onder vuur te liggen, omdat ze geen duidelijk standpunt innam over het onderwerp abortus. In Brazilië, waar de Rooms-Katholieke Kerk en de evangelische kerken veel invloed hebben, is abortus strafbaar. Een vroegere uitspraak van Rousseff dat het Zuid-Amerikaanse land in de richting van de legalisering van abortus moest werken, achtervolgde haar daarom tot in de huidige verkiezingsstrijd. Ook al zegt ze nu dat ze persoonlijk tegen abortus is.
In de laatste peilingen in de aanloop naar de tweede ronde is Rousseff echter weer op Serra uitgelopen. Haar gegroeide voorsprong dankt ze vooral door de toegenomen bemoeienis van Lula met haar campagne. Het huidige staatshoofd is na twee termijnen volgens de grondwet niet herkiesbaar, maar hij is nog wel mateloos populair.
Onder de charismatische Lula gaat het Brazilië economisch voor de wind. Economen voorspellen voor het land met circa 190 miljoen inwoners voor 2010 een economische groei van 7 procent. De inflatie zal vermoedelijk niet boven 5 procent uitkomen en de werkeloosheid is met een percentage van 6,7 laag in vergelijking met landen als de Verenigde Staten (10 procent) en Spanje (20 procent).
Een andere reden voor de populariteit van Lula is het sociale programma Bolsa Familia. Miljoenen Braziliaanse gezinnen ontvangen elke maand tientallen euro’s in ruil voor het naar school sturen van hun kinderen en het verkrijgen van de verplichte vaccinaties.
Rousseff wil als ze tot president wordt gekozen het beleid van haar mentor voortzetten. Net als Lula denkt ze dat Brazilië het meest gebaat is bij een aantrekkelijk investeringsklimaat voor binnenlandse en buitenlandse ondernemers. In belangrijke economische sectoren, zoals de energiesector, bepleit ze echter een sterke rol van de staat. „Wij geloven in het particuliere initiatief”, stelt Rousseff. „Maar de staat is nodig voor het scheppen van de goede omstandigheden voor investeringen.”