Kerk & religie

CGK openen nieuwe zendingsgebieden

NUNSPEET – De Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) openen nieuwe zendings­gebieden in Thailand en Burundi. Ook willen zij het zendingswerk van de baptisten in Tajmyr, Siberië, volledig voor hun rekening nemen.

Kerkredactie
27 October 2010 12:22
Foto RD, Anton Dommerholt
Foto RD, Anton Dommerholt

Daartoe heeft de generale synode van de CGK dinsdag besloten. De synode ging dinsdag de tweede zittingsweek in.

De CGK gaan de Eglise Protestante Réformée du Burundi de komende drie jaar ondersteunen in haar toerustingswerk voor predikanten. Daarbij zal een beroep worden gedaan op predikanten en theologen uit eigen kerken in Nederland.

Het werk in Isaan (Thailand) wordt opgestart in samen­werking met Overseas Mission Fellowship (OMF) en de Gereformeerde Zendingsbond (GZB) in de Protestantse Kerk in Nederland. Wat betreft de baptisten in Tajmyr (Siberië) zullen de CGK een overeenkomst sluiten met de Broederraad van de niet-geregistreerde bapisten in Rusland.

Zending vindt steeds vaker op projectbasis plaats, bleek dinsdag tijdens de bespreking van het rapport van deputaten zending. De traditionele predikant-zendeling verdwijnt en de missionaire diaconale werker dient zich aan.

Drie predikant-zendelingen staan op het punt de zendingsdienst verlaten: ds. C. W. Buijs wegens emeritaat (eind 2011), ds. J. C. Wessels (2010) en ds. G. Vos (voorjaar 2011). Straks zal er op de familie Visser in Botswana na geen ‘klassieke’ zendingswerker vanuit de CGK meer zijn.

De vraag komt op welk type zendingswerker het meest aangewezen is voor het bestaande, maar ook voor het nieuwe werk. Al vele jaren doen de oudste zendingskerken (in Indonesië en Venda) geen beroep meer op deputaten zending om ondersteuning door een predikant, aldus deputaten in hun rapport. Projecten in die kerken worden door lokale mensen uitgevoerd en vanuit Nederland door middel van een jaarlijks bezoek gevisiteerd.

Deputaten stellen vast dat het vinden van predikanten voor de zending in de achterliggende jaren „een moeizaam werk” is geweest. „Er waren vaak meerdere oproepen nodig voordat een predikant zich aanmeldde.” In de CGK is een andere beweging zichtbaar geworden: goed opgeleide jongeren melden zich aan om te worden uitgezonden als missionaire diaconale werker, doorgaans in samenwerking met een niet-kerkgebonden zendingsorganisatie. Zo werkt het zendingsteam in Thailand onder leiding van dr. Marten Visser samen met OMF, dat weer goede relaties heeft met de Associated Churches of Thailand (ACT).

Ds. J. G. Schenau (Goes) voerde een sterk pleidooi om Europa als zendingsgebied niet te vergeten. „Waarom zo ver van huis gaan terwijl Europa zendingsgebied is? Er zijn projecten in Ierland en Spanje waarbij aangesloten kan worden. De afstand is minder groot en het zou de betrokkenheid van de kerken goed doen.”

Deputatenvoorzitter ds. 
H. Korving gaf aan dat Europa lange tijd buiten het gezichtsveld was gebleven vanuit de gedachte dat het een christelijk volksdeel is. „Dat is nu in een rap tempo aan het veranderen.” Hij deed een beroep op de synode om deputaten een duwtje in de rug te geven om meer aandacht te kunnen geven aan Europa. Uiteindelijk besloot de synode dat de kerken zich in het zoeken naar nieuwe zendingsgebieden nadrukkelijker op Europa gaan oriënteren.

Vragen waren er over het theologisch niveau van de missionaire diaconale werker. Worden er dan geen predikanten meer uitgezonden? vroeg ds. Schenau zich af. En kunnen deze mensen financieel volledig gesteund worden? Ds. Korving zei dat deze werkers aan theologische kwaliteitseisen moeten voldoen, maar dat hun specifieke werk in een zendingssituatie ook door geschikte hbo’ers gedaan kan worden. Deputaten dragen ook financieel substantieel bij om deze werkers te onderhouden, al is het niet volledig.

Ds. J. van ’t Spijker (Hoogeveen) vond het ten aanzien van „de zendingswerker nieuwe stijl” een goede zaak dat zoveel mogelijk mensen ingeschakeld worden op verschillende niveaus. Maar wie doopt er als er nieuwe kerken gesticht worden? „Dat is voor mij een vraag als het gaat om de theologische bezinning op zending.”

De werkers in Thailand krijgen volgens ds. Korving een kerkelijke inkadering in de plaatselijke kerken zodat zij bevoegdheid krijgen om het Woord te verkondigen en de sacramenten te bedienen. Die bevoegdheid houdt op als zij weer teruggaan naar Nederland.

De CGK onderzoeken ook hernieuwde financiële steun aan de internationale studenten­vereniging IFES. De CGK hebben in het verleden de steun beëindigd, conform eerder gemaakte afspraken. Deputaten staan er niet onwelwillend tegenover om de draad weer op te pakken. De synode besloot steun aan de IFES opnieuw te onderzoeken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer