Buitenland

Negatief reisadvies Toronto opgeheven

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft dinsdag het negatief reisadvies voor de Canadese stad Toronto in verband met de longziekte SARS ingetrokken. Het besluit, dat vandaag van kracht wordt, werd bekendgemaakt na overleg tussen directeur-generaal Gro Harlem Brundtland van de WHO en Canadese functionarissen. De laatsten waren woedend over het reisadvies.

Buitenlandredactie
29 April 2003 23:12Gewijzigd op 14 November 2020 00:17
TAOYUAN - Een passagier vult een vragenformulier in op de internationale luchthaven van Taoyuan, in het noorden van Taiwan, terwijl een infraroodapparaat een opname van hem maakt waarop zijn lichaamstemperatuur wordt weergegeven. Verhoging zou kunnen wijz
TAOYUAN - Een passagier vult een vragenformulier in op de internationale luchthaven van Taoyuan, in het noorden van Taiwan, terwijl een infraroodapparaat een opname van hem maakt waarop zijn lichaamstemperatuur wordt weergegeven. Verhoging zou kunnen wijz

Het Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen (ANVR) ontraadt sinds eind maart reizigers naar Toronto te vertrekken. De organisatie zal morgen met de aangesloten touroperators overleggen over dit advies. Volgens een woordvoerster is het waarschijnlijk dat het ANVR het reizen naar de stad niet langer zal ontraden. „Wij hebben tot op heden het advies van de WHO gevolgd.”

Aziatische leiders hebben dinsdag een plan van aanpak gepresenteerd om de verspreiding van SARS in te perken. Aan de grenzen van landen met SARS-gevallen komen strenge gezondheidscontroles. Verder gaan de landen informatie over de uitbreiding van de ziekte en tegenmaatregelen uitwisselen en beter op elkaar afstemmen.

Het zespuntenplan is overeengekomen tijdens crisisberaad van de zogenoemde ASEAN-landen (de Zuidoost-Aziatische staten) en China in de Thaise hoofdstad Bangkok. De premier van Thailand toonde zich ervan overtuigd dat de ziekte binnen twee maanden kan worden ingedamd.

Voor de financiering van de maatregelen is een fonds opgericht waar China 1,2 miljoen dollar in stort. De WHO prees de deelnemers aan de conferentie voor hun werk, maar waarschuwde voor te overdreven reacties. De organisatie drong er bij China nogmaals op aan dat er moet worden gecontroleerd op luchthavens.

Taiwan is dinsdag begonnen met het controleren van binnenkomende schepen op bemanningsleden met SARS-verschijnselen. De burgemeester van de Russische stad Tula wil dat alle illegale Chinese en Vietnamese immigranten in een speciaal kamp worden opgesloten, om verspreiding van SARS te voorkomen. Dat hebben Russische kranten dinsdag gemeld.

De Chinese autoriteiten hebben in Peking meer dan 9000 mensen in quarantaine geplaatst in de strijd tegen SARS. Ook is een derde groot ziekenhuis in de hoofdstad door de lokale autoriteiten verzegeld, zo meldden de Chinese staatsmedia dinsdag.

China meldde dinsdag 202 nieuwe besmettingen met SARS. Er zijn weer negen mensen aan overleden. Daarmee komt het totale aantal doden door SARS in China op 148 en zijn meer dan 3300 gevallen geteld.

Chinese banken houden de komende 24 uur alle bankbiljetten vast en adviseren de bevolking alleen creditcards te gebruiken, aldus Chinese kranten dinsdag. Deskundigen lijkt dit niet zinvol omdat er geen bewijs is dat het virus zich via papiergeld verspreidt. De banken ontsmetten verdachte bankbiljetten.

Zuid-Korea meldde dinsdag het eerste vermoedelijke geval van SARS: een man die in China was geweest. Ook Nieuw-Zeeland en Mongolië hebben dinsdag de eerste infecties binnen hun landsgrenzen vastgesteld.

In de Zuid-Chinese provincie Guangdong (waar het virus zich in november voor het eerst openbaarde) zijn dertien mensen gearresteerd. Zij hadden via hun mobiele telefoons „valse geruchten” over SARS verspreid, aldus Chinese kranten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer