Protesten, blokkades en rellen in Frankrijk
PARIJS (ANP/DPA/RTR) – Protesten tegen de verhoging van de pensioenleeftijd ontwrichten het openbare leven in Frankrijk. Door blokkades bij olieraffinaderijen zitten zo’n 1800 benzinepompen zonder brandstof. Werknemers bij de spoorwegen staken, waardoor de helft van het treinverkeer is uitgevallen. Boze truckers houden het verkeer op, en naar verwachting wordt de komende dagen een groot deel van het vliegverkeer geschrapt vanwege stakingen.
Vanuit Nederland was reizen naar Frankrijk maandag erg lastig. Dat kwam voornamelijk door een staking bij de Belgische spoorwegen, waardoor het treinverkeer bij onze zuiderburen plat lag. Veel Belgen pakten de auto, waardoor er honderden kilometers file stond. Spoorwegpersoneel staakte 24 uur tegen een reorganisatie die volgens de vakbonden honderden banen zal kosten.
In Frankrijk duren de demonstraties inmiddels al zeven dagen. Actievoerders zijn tegen het verhogen van de pensioengerechtigde leeftijd van 60 naar 62 jaar. Het Franse parlement heeft al ingestemd met een groot deel van het omstreden wetsvoorstel, dat deel uitmaakt van een pakket bezuinigingsmaatregelen waarmee de regering het begrotinsgtekort binnen de perken wil houden. Woensdag stemt de senaat over de pensioenplannen, waarna de nieuwe wet weinig meer in de weg staat.
Ook de Franse jongeren lieten maandag van zich horen. Op bijna driehonderd scholen werden de lessen verstoord door protestacties. In veel steden gingen scholieren en studenten de straat op om te protesteren. In een voorstad van Parijs en in enkele andere steden liepen protesten uit de hand. Op sommige plaatsen zette de politie traangas in tegen relschoppers.
In het noorden van Frankrijk sloten zich maandag ook de medewerkers van een energiecentrale aan bij de protesten. Personeel van de kerncentrale in Flamanville legde voor 48 uur het werk neer. De centrale komt hierdoor niet compleet stil te liggen; hij levert de helft van zijn normale productie. Volgens energieconcern EdF merkt de consument niets van de staking.
De Franse regering heeft een speciaal crisisteam ingesteld dat de energietoevoer moet veiligstellen. Inmiddels heeft Frankrijk de eigen noodvoorraad brandstof al aangeboord. Frankrijk heeft voldoende achter de hand om het land 98 dagen van brandstof te voorzien, meldde het Internationaal Energie Agentschap.
De afgelopen dagen zaten meer dan 1800 van de 12.500 Franse benzinestations zonder brandstof, bleek uit berekeningen van persbureau Reuters. De situatie is voortdurend in beweging, benadrukte Reuters. Veel pompstations die zondag zonder benzine zaten, zijn maandag weer voorzien. Vooral rond de steden Parijs en Nantes vangen automobilisten vaak bot.
Dinsdag gaan de protesten verder. Ook dan ondervindt het Thalys-verkeer tussen Amsterdam en Parijs naar verwachting grote hinder. Vakbonden lieten weten dat zij de acties dinsdag willen aanscherpen.