Buitenland

„Loyaliteitseed niet-Joodse immigranten dient volk noch staat’”

JERUZALEM – De Israëlische regering nam afgelopen zondag een amendement aan op de burgerschapswet. De ministers van de Arbeiderspartij stemden tegen. De wetswijziging leidde deze week tot felle reacties in de Israëlische media.

Van onze correspondent
15 October 2010 21:36Gewijzigd op 14 November 2020 12:10
Foto EPA
Foto EPA

Het amendement bepaalt dat niet-Joodse immigranten een eed moeten afleggen waarin ze de staat Israël erkennen als „Joodse en democratische staat.” Ook moeten ze beloven de wetten van de staat te eerbiedigen. Het amendement zegt niet wat er onder een Joodse staat wordt verstaan.

Tijdens het kabinetsberaad betoogde premier Netanyahu dat Israël de nationale staat is van het Joodse volk. Israël is volgens de Likudleider „een democratische staat waarin alle burgers –Joodse en niet-Joodse– gelijke rechten genieten.”

Analist Yossi Verter schreef in het blad Ha’aretz dat het wetsvoorstel noch het Joodse volk noch de staat van de Joden dient. „De politieke schade die het voorstel veroorzaakt is groter dan enig voordeel dat eruit voort kan vloeien.” Het valt volgens hem te betwijfelen of Netanyahu met deze stap zijn positie onder rechts verder versterkt. Wat wel zeker is, is dat hij de politieke kringen nieuw leven inblaast die hij dertien jaar geleden (tijdens zijn eerste regeringsperiode) tegen zich in het harnas joeg: links, de juristen, academici, artiesten en schrijvers. Wat nog zekerder is, is dat het de belangen dient van de rechtse Yisrael Beiteinu van minister van Buitenlandse Zaken Lieberman.

Ha’aretz haalde in een commentaar uit naar de Arbeiderspartij. Deze partij, die zegt voor een vredesregeling met de Palestijnen te zijn, blijft ondanks de impasse in het vredesproces deel uitmaken van de rechtse coalitie van Netanyahu en Lieberman. „Partijleider Ehud Barak zal vermoedelijk het ministerie van Defensie ook niet op willen geven als de onderhandelingen mislukken en deze regering de staat naar de volgende oorlog leidt.”

Het Arabische Knessetlid Tibi leverde kritiek op Netanyahu’s stelling dat de Joodse staat gelijke rechten verstrekt aan alle burgers. Hij schreef op de nieuwswebsite Ynet dat slechts circa 6,5 procent van alle ambtenaren Arabieren is, hoewel zij 20 procent van de bevolking vormen.

The Jerusalem Post schreef dat er geen contradictie bestaat tussen Joods en democratisch. Net als de Palestijnen en de Arabieren in Arabische landen dat hebben, hebben Joden recht op zelfbeschikking in een eigen staat die hun unieke nationale eigenschappen beschermt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer