Buitenland

Amper aandacht voor Liu in Chinese media

SHANGHAI (ANP) – Terwijl Liu Xiaobo wereldwijd op de voorpagina’s prijkt als winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede 2010, besteden de officiële media in zijn eigen land China nauwelijks aandacht aan het nieuws. Het bericht ontbrak in het journaal op staatszender CCTV.

9 October 2010 13:52Gewijzigd op 14 November 2020 12:05

Ook dagbladen publiceerden zaterdagochtend alleen de reactie van de Chinese overheid, die het Nobelcomité ervan beschuldigde ‘een crimineel’ te lauweren. De Engelstalige editie van partijkrant Global Times was de enige die aan de gebeurtenis een hoofdredactioneel commentaar wijdde. De krant noemde de Nobelprijs voor Liu „een schande” en „politiek gereedschap dat een anti-China-doel dient”.

De Chinese overheid stelt alles in het werk om te voorkomen dat het nieuws over de prijs zich ongecontroleerd verspreidt. Zelfs sms’jes met daarin de naam ‘Liu Xiaobo’ kwamen zaterdag in veel gevallen niet bij de ontvanger aan.

In een uitgelekte circulaire naar alle grote nieuwswebsites van China, zette het ministerie van Informatie het beleid uiteen: „Websites mogen geen nieuwsberichten of exclusieve verhalen over de Nobelprijs publiceren. Alle bestaande verhalen moeten worden gewist.”

Op Twitter, dat in China al meer dan een jaar is geblokkeerd en daardoor alleen met speciale software toegankelijk is, roerden verschillende Chinese activisten zich. Liu’s advocaat Teng Biao, met wie Maxime Verhagen als minister van Buitenlandse Zaken sprak tijdens zijn reis naar China twee jaar geleden, twitterde dat duidelijk was „wie de echte hoofdredacteur van de kranten is: het ministerie van de Waarheid”.

Verschillende bloggers slagen erin de censuurmaatregelen op een creatieve manier te omzeilen. China’s populairste blogger Han Han schreef enkel ” ”, twee aanhalingstekens met een spatie ertussen. Zijn lezers hadden de boodschap snel door. De meer dan vierduizend reacties op het ultrakorte bericht kunnen worden gelezen als steunbetuiging aan Liu Xiaobo. „Han Han, ik begrijp je!”, luidde een van de reacties.

Toch lijkt de Chinese overheid in haar opzet te slagen. Het nieuws over de Nobelprijs voor de Vrede kan het grote publiek nauwelijks bereiken. Het zal zich beperken tot een groep jonge Chinese internetgebruikers, studenten en mensenrechtenactivisten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer