Wellink: VS moeten orde op zaken stellen
WASHINGTON – De Verenigde Staten kunnen de problemen in de wereldeconomie niet oplossen door alleen naar China te wijzen. Zij moeten zelf ook orde op zaken stellen door hun grote tekorten aan te pakken.
Dat zei president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB) donderdagavond in Washington aan de vooravond van de jaarvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).
Hij reageerde daarmee op de oplopende spanningen op de valutamarkten. Daarbij staan de Amerikanen lijnrecht tegenover China, met hun eis dat de Chinese regering de koers van de yuan moet laten stijgen. Daarnaast hebben veel landen in de afgelopen weken actie ondernomen om de waarde van hun eigen munt laag te houden om producten uit hun land aantrekkelijker te maken voor het buitenland.
„De Amerikanen hebben zich dankzij de belangrijke positie van de dollar altijd veel meer kunnen permitteren dan andere landen. Maar ze moeten nu naar zichzelf kijken en orde op zaken stellen”, aldus Wellink. Hij gaf aan dat het Amerikaanse tekort „nog nooit in de geschiedenis zo lang zo hoog is geweest.” Gisteren bleek dat het begrotingstekort van de VS 1290 miljard dollar (860 miljard euro) bedraagt, wat neerkomt op 8,9 procent van het bruto binnenlands product, fors hoger dan de begrotingstekorten in veel Europese landen.
Ook topman Strauss-Kahn van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) liet zich uit over de spanningen op de valutamarkt. „Velen spreken al van een valutaoorlog. Dat is misschien wat sterk. Maar veel landen zien hun wisselkoers wel als wapen”, stelde hij. „Dat is niet goed voor de economie. De bereidheid om samen te werken neemt af, dat is een bedreiging. Als de geschiedenis ons iets leert, dan is het dat er geen nationale oplossing is voor een mondiale crisis.”
Doordat veel landen de waarde van hun munt proberen te drukken, wordt de euro relatief steeds duurder. Tegenover de dollar steeg de Europese eenheidsmunt gisteren tot het hoogste niveau in acht maanden tijd. Enkele Europese beleidsmakers hebben inmiddels al hun zorgen geuit over de stijgende waarde van de euro die de concurrentiepositie van Europese bedrijven op de wereldmarkt kan ondergraven.
Wellink toonde zich hierover gisteren echter niet bezorgd. „Je moet niet alleen naar de relatie tussen de euro en de dollar kijken. Duitsland heeft de afgelopen tijd bijvoorbeeld geprofiteerd van de sterke yen. Het kon zijn auto’s overal op de wereld slijten omdat de yen zo duur was.”