Buitenland

Overleg benarde positie kerken Midden-Oosten

VATICAANSTAD (ANP) – De benarde positie van de christelijke minderheden in het Midden-Oosten staat centraal op een bisschoppensynode, die zondag in het Vaticaan begint. In het Midden-Oosten loopt het aantal christenen af jaren terug. Het Vaticaan hoopt te bereiken dat het recht van christenen om hun geloof vrij te belijden, beter wordt gerespecteerd.

7 October 2010 12:55Gewijzigd op 14 November 2020 12:03

Aan de synode, die op 24 oktober wordt afgesloten, nemen ongeveer tweehonderd bisschoppen, deskundigen en vertegenwoordigers van andere godsdiensten deel. Voor het eerst zijn zowel moslims als joden tegelijk vertegenwoordigd.

Het Vaticaan heeft onder anderen rabbijn David Rosen uitgenodigd. Hij zet zich in voor verbetering van de relatie tussen joden en christenen en geniet vooral bekendheid als adviseur van het Israëlische opperrabbinaat. Rosen spreekt de deelnemers aan de synode op 13 oktober toe. Ook de Iraanse sjiiet ayatollah Seyyed Mostafa Mohaghegh Damad en Mohammad Sammak, secretaris-generaal van de commissie voor de dialoog tussen christenen, hebben een uitnodiging ontvangen.

In het werkdocument voor de synode, dat hij in juni tijdens zijn bezoek aan Cyprus presenteerde, wijst paus Benedictus XVI op de „beproevingen” waaraan de christenen in het Midden-Oosten blootstaan. Hij roept christenen, joden en gematigde moslims op zich samen tegen de radicale islam te keren en schrijft dat christenen een speciale bijdrage aan vrede en gerechtigheid in het Midden-Oosten moeten leveren door „op moedige wijze” het geweld af te wijzen, van welke kant het ook komt.

In het document wijst de paus de Israëlische bezetting van Palestijnse gebieden af, omdat die een niet te nemen hindernis is voor onder meer het godsdienstig leven van de Palestijnen. Hij keert zich tegen fundamentalistische christenen die op theologische gronden de Israëlische bezetting van Palestijnse gebieden rechtvaardigen.

In Saudi-Arabië mogen christenen hun geloof niet vrij belijden. Vorige week werden in dat land nog dertien Filipijnen opgepakt, omdat zij in een hotel een mis bijwoonden. Omdat rooms-katholieken niet in kerken kunnen bijeenkomen, gebruiken zij vaak hotels. In het land staat de doodstraf op pogingen moslims tot een ander geloof te bekeren.

In Irak is het aantal christenen sterk verminderd door het geweld na de geallieerde invasie in maart 2003. Waren er eens ongeveer 750.000 christenen in Irak, nu wordt hun aantal op niet meer dan de helft geschat. Als zij wel in Irak bleven, zijn ze vaak naar het relatief veilige Koerdische gebied in het noorden getrokken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer