„Bankensector blijft achilleshiel economie”
WASHINGTON (ANP) – Drie jaar na het begin van de financiële crisis blijft de kwetsbaarheid van banken en andere financiële instellingen de zwakke plek van de wereldeconomie. De schuldencrisis heeft de positie van banken opnieuw verzwakt, stelde het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dinsdag. Er moet dan ook harder worden gewerkt aan de hervorming van het financiële systeem, vindt IMF-directeur José Vi¤als.
„De financiële sector blijft de achilleshiel van de economisch herstel”, zei Vi¤als bij de presentatie van het halfjaarlijkse Global Financial Stability Report. Daarin concludeert het IMF dat de financiële sector er door de Europese schuldencrisis nu minder goed voorstaat dan een halfjaar geleden. „De vooruitzichten voor de sector zijn door het economisch herstel wel verbeterd, maar er blijven grote risico’s”, aldus Vi¤als, hoofd van de IMF-afdeling kapitaalmarkten. „Het vertrouwen in de markten is nog lang niet terug; daardoor kunnen ze nog altijd snel terugvallen in een crisis.”
De stabiliteit van het financiële systeem wordt van twee kanten bedreigd, lichtte Vi¤als toe. De hoog opgelopen overheidsschulden worden een steeds nijpender probleem, terwijl veel banken nog nauwelijks zijn hersteld van de vorige financiële crisis. Overheden hebben de grootste onrust over de schuldencrisis voorlopig weliswaar weten te temmen, maar er is volgens het IMF veel meer actie nodig om de financiële sector te stabiliseren.
Vooral in Europa is er reden tot zorg, bleek uit de woorden van de Spaanse IMF-econoom. Wereldwijd moeten banken in de komende twee jaar 4000 miljard dollar (circa 2900 miljard euro) aan nieuw kapitaal ophalen om hun schulden te herfinancieren. Driekwart van die verplichting ligt bij Europese banken. Dat kan grote problemen opleveren, als overheden tegelijkertijd veel geld moeten ophalen om hun eigen leningen door te rollen. „De zwakke financiële positie van zowel overheden als banken kan een zeer schadelijke uitwerking op andere delen van de economie hebben”, waarschuwde Vi¤als.
Om de financiële wereld weer tot rust te brengen, moeten overheden vasthouden aan hun plannen om de tekorten op termijn weer terug te dringen, benadrukte hij. Daarnaast moet er volgens het IMF echter ook veel harder worden gewerkt aan de hervorming van het financiële systeem. De strengere regels voor banken die tot nu toe zijn gepresenteerd, zijn volgens het fonds een goed begin, maar nog lang niet voldoende om alle problemen op te lossen. Zo moet het toezicht op de banken nog altijd worden verbeterd en moeten er internationale oplossingen komen voor het faillissement van banken die in meerdere landen actief zijn.
Daarvoor is echter brede internationale overeenstemming nodig, die tot nu toe moeilijk is te vinden. „Er moet politieke steun komen om nieuwe regels ook op andere fronten door te voeren”, wees Vi¤als op de verantwoordelijkheid van de G20. „Het ligt aan de landen zelf hoe lang het duurt voor we weer in een normale situatie zitten.”