„Rek uit aanpak schooluitval mbo”
UTRECHT (ANP) – Het mbo gaat in de toekomst de doelstelling met betrekking tot schooluitval waarschijnlijk niet halen. Dat zegt voorzitter Jan van Zijl van de MBO Raad. „De rek is er uit.”
De schooluitval is de afgelopen jaren iedere keer gedaald, maar Van Zijl vreest dat er nu een einde is gekomen aan de daling. „We hebben niet voldoende instrumenten en middelen om de groep mbo-studenten te helpen die met enorme problemen kampen, waardoor ze niet aan scholing toekomen. Docenten zijn geen hulpverleners.” Het gaat dan met name om jongeren in grote steden.
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) noemt de zienswijze van de MBO Raad „op zijn minst opmerkelijk”, aldus een woordvoerster in een reactie. „Dit is niet echt het toonbeeld van ambitie en dat is wat we nu juist nodig hebben voor een succesvolle aanpak van schooluitval.” Volgens de woordvoerster valt er - hoewel het ministerie zegt op koers te liggen - met name in het mbo nog veel winst te behalen.
Volgens het actieplan Aanval op Schooluitval is het de bedoeling dat het mbo het aantal voortijdige schoolverlaters in het schooljaar 2010/2011 met 40 procent heeft teruggedrongen ten opzichte van 2005/2006. De doelstelling voor 2008/2009 was 30 procent vermindering ten opzichte van 2005/2006. De teller bleef toen steken op 13 procent afname.
Van Zijl doet zijn uitspraak aan de vooravond van de 6-Daagse Beroepsonderwijs, die op maandag begint. Doel van 6-Daagse is het beroepsonderwijs na alle negatieve publiciteit in een beter daglicht te zetten. „Het mbo moet bekender en meer bemind worden”, aldus de voorzitter. De 6-daagse, waarin de MBO Raad de aandacht wil vestigen op de betekenis van het middelbaar beroepsonderwijs, wordt voor de tweede keer gehouden.
Volgens Van Zijl gaat 90 procent van de ruim 530.000 mbo-studenten zonder problemen naar school. Maar bij de 10 procent waar problemen zijn, is het meteen goed mis. „Als een student voortijdig uitvalt, zijn er gelijk grote sociale problemen. Zonder diploma kom je namelijk nauwelijks aan een baan.”
Behalve bij studenten, gaat er ook het nodige mis bij de opleidingen. Zo bleek begin eerder dit jaar uit onderzoek van de Onderwijsinspectie dat zestig opleidingen een zeer zwakke onderwijsinhoud hebben, inmiddels zijn dat er nog maar twintig.
Daarnaast zijn er ook een kleine driehonderd opleidingen waarbij de examens zijn afgekeurd.