Tweede ronde verkiezingen Brazilië
BRASILIA/SAO PAULO (ANP/EFE) – De Braziliaanse presidentsverkiezingen krijgen 31 oktober een tweede ronde. Dit hebben de Braziliaanse autoriteiten bevestigd. Met vrijwel alle stemmen geteld heeft de sociaaldemocratische Dilma Rousseff (62) zondag in de eerste ronde 46,84 procent van de stemmen behaald. Om in één ronde te winnen is meer dan de helft van de stemmen nodig.
Regeringskandidate Rousseff, die ongeveer 47 miljoen stemmen kreeg, neemt het eind oktober op tegen de nummer twee van zondag, oppositieleider José Serra die 32,64 procent van de stemmen vergaarde. Dat is ongeveer 33 miljoen kiezers. De presidentskandidaat van de Groene Partij, voormalig minister van Milieu Marina Silva, verraste vriend en vijand door bijna een vijfde van de stemmen te behalen. Ze kreeg 19,37 procent van de stemmen. Van de overige zes kandidaten haalde niemand meer dan 1 procent.
Rousseff zei in een reactie dat ze met veel lef en energie de tweede ronde ingaat. Ze dankte de huidige president, haar partijgenoot uit de Arbeiderspartij (PT), Luiz In cio Lula da Silva, voor zijn steun in de eerste ronde. Hij mocht na twee ambtstermijnen niet meer meedoen. Zijn beleid heeft Brazilië niet alleen rampspoed tijdens de economische crises van de laatste jaren bespaard, maar heeft het land ook economisch vooruitgestuwd. Daarom wordt door veel waarnemers aangenomen dat de 68-jarige oppositieleider José Serra, leider van Partij van de Braziliaanse Sociaaldemocratie (PSDB), het eind deze maand niet kan winnen. Veel Brazilianen beschouwen de ex-guerrillera Rousseff als onervaren en weinig inspirerend, maar zij is nu eenmaal de keuze van de populaire Lula da Silva.
Serra is een ervaren politicus en bestuurder. Hij was onder meer burgemeester van Sao Paulo, gouverneur van de deelstaat Sao Paulo en minister van Volksgezondheid. Hij verloor in 2002 de tweede ronde van de presidentsverkiezingen van Lula da Silva.
Het tellen van de ruim 110 miljoen uitgebrachte stemmen is dankzij het elektronische systeem snel verlopen. Stemmen is verplicht maar de autoriteiten van het Hoge Verkiezingstribunaal (TSE) hebben laten weten dat ruim 18 procent van de 135 miljoen stemgerechtigden niet is komen opdagen. Van de uitgebrachte stemmen waren er bijna 3,5 miljoen blanco en zes miljoen ongeldig, meldde het TSE.