Kerk & religie

Leeftijd emeritaat CGK omhoog

NUNSPEET – De Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) verhogen de minimumleeftijd waarop een predikant met emeritaat gaat. Deeltijdpredikanten en andere actieve predikanten worden tot een nader te bepalen leeftijd voor hun oudedagsvoorziening ondergebracht bij een verzekerings- en pensioenfonds.

Kerkredactie
1 October 2010 19:42
Foto RD, Anton Dommerholt
Foto RD, Anton Dommerholt

Ook wordt de mogelijkheid van deeltijdemeritaat onderzocht. De (nog niet gespecificeerde) verhoging van de emeritaatsleeftijd is „in overeenstemming met de algemene maatschappelijke ontwikkelingen daarin”, zo stelde de generale synode van de CGK, bijeen in Nunspeet, vrijdag.

De CGK hebben moeite om op termijn de uitkeringen uit de emeritikas af te dragen, zo bleek tijdens de discussie over het rapport van deputaten emeritikas. Uitkeringen kunnen niet gefinancierd worden uit de omslag van de kerken en vanuit het oogpunt van kapitaaldekking is de financiële positie van de emeritikas „zorgelijk.” Hoewel het overgrote deel van de plaatselijke kerken jaarlijks aan zijn verplichtingen voldoet, zijn er in diverse plaatselijke kerken financiële noden en wordt de afdracht aan de emeritikas gestaakt dan wel uitgesteld.

Voorbeeld van dat laatste is de kerk van Zwolle, die besloten heeft om over de tweede helft van 2009 geen omslag af te dragen en ook niet van plan is dat over de eerste helft van 2010 te doen. De commissie die het besluitvoorstel van deputaten voorbereidde, was „geschokt” door de „volstrekt onverantwoorde euveldaad” van de kerk van Zwolle. „Door de emeritikas te korten, worden predikanten direct geraakt in hun emeritaatsuitkering. Deze actie is dus gericht tegen onze predikanten.” De synode besloot een gesprek aan te gaan met de kerk van Zwolle.

Rapporteur A. J. de Vuyst stelde dat het huidige systeem op termijn onbetaalbaar is. Het nieuwe systeem, waarin een specifieke groep predikanten wordt ondergebracht bij een pensioenfonds, is wél betaalbaar; „het is duurder dan nu, maar veel goedkoper dan wanneer we doorgaan zoals we nu doen.”

Door te lage afdrachten ontstaat er over een periode van tien jaar een vermogensverlies voor de emeritikas van ruim 2,5 miljoen euro, zo blijkt uit het rapport van deputaten. Al is het vermogen van de emeritikas de afgelopen jaren nog nooit zo hoog geweest (bijna 19 miljoen euro), de grenzen van de houdbaarheid van de huidige emeritikasregeling zijn bereikt.

Volgens de deputaten is dit alles dermate ernstig dat het voortbestaan van de emeritikas in gevaar is. De dekkingspercentage binnen de CGK ten opzichte van de verplichtingen is 44 procent.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer