Kerk & religie

CGK krijgen nieuwe liturgische formulieren

NUNSPEET – De Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) gaan werken aan nieuwe liturgische formulieren. Dat heeft de generale synode van de CGK donderdag in Nunspeet besloten.

Redactie kerk
30 September 2010 14:48Leestijd 2 minuten
Foto LCJ
Foto LCJ

Deputaten eredienst kregen de opdracht nieuwe liturgische formulieren op te stellen voor het doen van openbare geloofsbelijdenis, voor de doop van volwassenen, voor de bevestiging van predikanten en voor de bevestiging van ouderlingen en diakenen. Het formulier voor het uitsluiten en weer opnemen van tuchtwaardige leden van de gemeente krijgt een taalkundige herziening.

Verder stelde de synode twee concept-avondmaalsformuleren definitief vast en gaf die vrij voor gebruik in de kerken. Deze zullen, na enkele aanpassingen, in een publicatie beschikbaar worden gesteld, evenals de nieuwe formulieren als zij klaar zijn.

Deputaten zullen de kerken een handreiking doen toekomen over invloed van de cultuur op de liturgie.

De generale synode maakte donderdagavond een begin met de bespreking van een instructie over de Herziene Statenvertaling (HSV). Deputaten deden het voorstel de HSV „ter beproeving” vrij te geven voor gebruik in de eredienst en een deputaatschap te benoemen dat de complete HSV, die op 4 december verschijnt, gaat beoordelen. De generale synode van 2013 zou daar vervolgens een besluit over moeten nemen.

Meerdere synodeleden leverden kritiek op dit voorstel. Ds. W. M. Middelkoop (Urk) pleitte ervoor de HSV vrij te geven. „We spreken erover alsof het om een nieuwe vertaling gaat, maar dit is een herziening.”

Ds. D. Quant (Huizen) gaf aan dat als de synode de HSV ter beproeving aan de kerken aanbiedt, het over drie jaar „bijna niet meer mogelijk is” te besluiten om de vertaling niet vrij te geven. „Dan is de HSV zó ingeburgerd, dat je van goede huize moet komen om een synodebesluit terug te draaien. Geef de HSV vrij, of ga deze alleen bestuderen.”

Adviseur prof. dr. A. Baars, hoogleraar aan de Theologische Universiteit Apeldoorn, ging daarin mee. „Als u een deputaatschap drie jaar aan het werk zet, zal het resultaat niet veel anders zijn dan die van de studiecommissie.”

Ds. Middelkoop en ds. H. Polinder (Urk) deden vervolgens het voorstel de HSV vrij te geven voor gebruik in de kerken. De synode neemt daarover in haar volgende zittingsweek, eind oktober, een besluit.

Vond je dit artikel nuttig?

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer