Emotionele bijeenkomst Molukse gemeenschap
HOOGEVEEN – Ongeveer 200 mensen zijn dinsdagavond in Hoogeveen bij elkaar gekomen, om te praten over de brand in de Molukse kerk in Hoogeveen in de nacht van zondag op maandag.
Burgemeester De Boer sprak met de aanwezigen. Volgens haar was het een emotionele avond, maar „is de druk van de ketel gehaald.” De bewoners in de Molukse wijk werden gistermiddag per brief uitgenodigd. In de brief stond ook een oproep om familieleden die buiten de Molukse wijk woonachtig zijn, maar wel in Hoogeveen wonen te informeren over de bijeenkomst.
De bijeenkomst, die plaatshad in het centrum van de Molukse Stichting Salawaku, had een gesloten karakter. Volgens De Boer houdt de politie alle Molukse gebouwen en monumenten in Drenthe de komende periode extra in de gaten. De oorzaak van de brand in Hoogeveen is nog niet bekend. „Het vermoeden van brandstichting blijft aanwezig”, aldus De Boer.
De ouderen binnen de Molukse gemeenschap riepen jongeren op rustig te blijven en „vooral geen gekke dingen te doen.” De bijeenkomst had een de-escalerend effect, aldus de burgemeester.
De Maranathakerk in Hoogeveen werd in de nacht van zondag op maandag voor een deel in de as gelegd.
Niet alleen de politie blijft extra waakzaam. Molukse jongeren in Krimpen aan den IJssel hebben gisteravond de wacht gehouden bij hun kerkgebouw aan de Patrijzenstraat. Een buurtwacht hield eveneens de kerk in de gaten, vanwege de branden van afgelopen weekeinde in twee Molukse kerken in Hoogeveen en Nijverdal. Ook blijven omwonenden in de Molukse wijk en het kerkbestuur extra alert. Volgens woordvoerders van de gemeenschap maken veel inwoners zich zorgen en is de onrust groot.
Dinsdag zei Wim Rahajaan, algemeen bestuurslid van de Molukse kerkvoogdijraad, die de kerken in Hoogeveen en Nijverdal beheert, dat Molukkers mogelijk zelf achter de branden zitten. De daders zouden mogelijk gefrustreerd zijn dat de kerkgemeenschap miljoenen euro’s was kwijtgeraakt door verkeerde beleggingen.