Historie in de schijnwerpers
ARNHEM – Plaatsen van herinnering. Het Nationaal Historisch Museum heeft 45 locaties uitgekozen die vanaf komend voorjaar van historische uitleg en verhalen worden voorzien.
Het museum, dat naast het Openluchtmuseum in Arnhem moet worden gevestigd, maakte dat dinsdag bekend. Het Historisch Museum wil elk jaar een serie historische locaties op fysieke en digitale wijze ontsluiten. Daar worden educatieve activiteiten aan gekoppeld.
Geleidelijk ontstaat zo een netwerk van ”plaatsen van herinnering”, verspreid over heel Nederland en delen van het buitenland. Het museum werkt hiervoor samen met lokale instellingen, gemeenten en provincies.
Op de plaatsen van herinnering vindt het publiek informatie over de geschiedenis ervan. Zichtbare of tastbare sporen uit het verleden worden aangewezen. Bezoekers maken kennis met persoonlijke verhalen van betrokkenen die de geschiedenis hier hebben beleefd, maar kunnen ook hun eigen verhalen toevoegen.
Elk jaar worden ongeveer vijftig locaties toegevoegd, steeds aan de hand van het thema van de Week van Geschiedenis. Zo komen uiteindelijk alle belangrijke plaatsen in Nederland aan de beurt. Het Nationaal Historisch Museum gaat ook wandel-, fiets- en autoroutes aanbieden.
Volgende maand is ”land en water” het onderwerp van de Week van de Geschiedenis. De eerste 45 plaatsen van herinnering:
- Afsluitdijk
Pingjumer Gulden Halsband
Bartlehiem
Stadskanaal
Ezinge
Zoutkamp
Frederiksoord
Ane
Deventer
Vollenhove
Nagele
Schokland
Werkeiland Lelystad
De Rijn bij Lobith
Slot Loevestein en Munnikenland
Pannerdensche kop
Brand bierbrouwerij
Ceramique
Geuldal
Biesbosch
Binnendieze
Turfschip van Breda
Fort Rammekens
Gat van Ouwerkerk
Passegeule
Walcherse rede
Deltawerken
Panorama Mesdag
Hotel New York
Brittenburg, Katwijk
Molengang Kinderdijk
Rijnlandshuis, Leiden
Grebbeberg
Kamerik
Leidsche Rijn
’s-Graveland
Muiderslot
Fort Pampus
Rede van Texel
De Cruquius
De Rijp
Spaarndam
Fort Nieuw Amsterdam
Mount Scenery
Manhattan