Buitenland

Verdeeld Duitsland probeert eenheid te vieren

BERLIJN (ANP/DPA) – Duitsland maakt zich op voor zijn twintigste verjaardag. Op zondag 3 oktober is het precies twee decennia geleden dat de toenmalige Oost-Duitse republiek DDR toetrad tot West-Duitsland. Maar nog steeds voelen de Duitsers zich geen eenheid.

27 September 2010 09:43Gewijzigd op 14 November 2020 11:54
Foto EPA
Foto EPA

Sterker nog, de Oost- en West-Duitsers groeien weer iets uit elkaar. De vooroordelen over ‘Besser-Wessies’ en ‘Jammer-Ossies’ zijn volgens de Vrije Universiteit van Berlijn zelfs toegenomen sinds 2006, toen Duitsland nog een gemeenschappelijke euforie beleefde van het WK voetbal in eigen land.

„De verschillen zijn dan ook nog steeds groot. Oost-Duitsers verdienen gemiddeld 400 euro bruto per maand minder dan West-Duitsers. Ze wonen in huizen die gemiddeld 22 vierkante meter kleiner zijn. Sinds de eenwording zijn per saldo zo’n 1,8 miljoen Oost-Duitsers verhuisd van Oost- naar West-Duitsland, op zoek naar een betere toekomst. Vooral jongeren en kansrijken trokken weg. Oostelijke steden als Dresden en Rostock dreigen enorm te vergrijzen.

Velen erkennen dat er nog een lange weg te gaan is voordat Duitsland weer een eenheid is. Van de West-Duitsers vindt 47 procent de eenwording voltooid, in Oost-Duitsland is dat slechts 17 procent, ontdekte het Sozialwissenschaftliche Forschungszentrum Berlin-Brandenburg recent.

Psycholoog Elmar Brähler van de Universiteit van Leipzig stelt dat „het nog wel twintig jaar kan duren voordat Duitsland ook van binnen een eenheid is”, concludeerde hij na een grote enquête.

Politici doen hun best om de hereniging als een succes te verkopen. „Een wonder”, vindt bondskanselier Angela Merkel. „Een succesverhaal”, jubelt minister Thomas de Maizière (Binnenlandse Zaken). Zij doelen dan vooral op de gestegen welvaart in het oostelijke landsdeel. Inderdaad kunnen ‘Ossies’ nu betere auto’s en andere zaken kopen. En enkele Oost-Duitsers hebben het ver geschopt, zoals bondskanselier Angela Merkel. Maar vooral werklozen en ouderen in Oost-Duitsland voelen zich nog tweederangsburgers. Zij hebben heimwee naar de DDR, toen de staat voor iedereen zorgde.

De Dag van de Eenheid op 3 oktober moet helpen om de verschillen te overbruggen. In vele steden heeft de overheid massale feesten gepland, onder meer in Berlijn en Bremen. Exposities tonen hoe Duitsland zich heeft ontwikkeld, media staan vol met bespiegelingen over de eenwording. Maar de bevolking is niet erg opgewonden. Velen vierden in november al dat de Berlijnse Muur twintig jaar eerder was gevallen. Het doorbreken van de muur was een zichtbaarder feit om te vieren dan de papieren fusie van twee republieken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer