Paling uit grote rivieren vol dioxine
HILVERSUM (ANP) – Paling uit de grote rivieren en de Biesbosch bevat teveel dioxine. Daarmee voldoet de vis niet aan de huidige Europese dioxinenormen. Dat meldt het tv-programma Zembla zaterdagavond op Nederland 2.
Dioxine is een chemische afvalstof die via voedsel in het menselijk lichaam komt. Een teveel aan de stof kan kanker veroorzaken. Ook is dioxine zeer schadelijk voor het ongeboren kind.
In 2007 waarschuwde de Voedsel en Waren Autoriteit al voor het hoge dioxinegehalte in Nederlandse paling. De VWA drong toen aan op een vangstverbod maar dat is er niet gekomen. Volgens wetenschappers in Zembla weegt bij de rijksoverheid het belang van de visserijsector zwaarder dan de voedselveiligheid.
Volgens het ministerie van Landbouw Natuurbeheer en Visserij is 95 procent van de paling die in de winkels wordt verkocht gekweekte paling en doet het probleem zich voor bij wilde paling. De ministers Gerda Verburg (LNV) en Ab Klink (Volksgezondheid) bezinnen zich op maatregelen. Een eventueel vangstverbod betekent dat vissers schadeloos moeten worden gesteld. Bovendien is het de vraag in hoeverre een vangstverbod voor een bepaald gebied soelaas biedt, omdat de paling zich ook daar buiten begeeft.
Exacte cijfers over hoeveel giftige paling wordt verhandeld, zijn er niet, maar onderzoekers gaan uit van zo’n 300.000 kilo wilde paling per jaar. Paling uit het IJsselmeer is overigens wel veilig voor consumptie omdat het dioxinegehalte binnen de norm is. Volgens toxicoloog Tinka Murk van Wageningen Universiteit is in winkels vaak niet duidelijk wat de afkomst is van de paling. In Zembla geven palingvissers uit de Biesbosch toe dat ze hun vangst ook aan rokerijen rond het IJsselmeer verkopen.
De uitzending van Zembla begint zaterdag om 22.30 uur.