Buitenland

Geweld laait op in Aceh

Bij oplaaiend geweld in de Indonesische provincie Aceh (Atjeh) zijn deze week zestien doden gevallen.

AP
28 December 2001 11:13Gewijzigd op 13 November 2020 23:20

Een legerwoordvoerder zei dat militairen maandag vier rebellen hadden doodgeschoten bij een overval in het dorp Beungga in het oosten van Aceh. Een woordvoerder van de Beweging voor een Vrij Aceh bevestigde dat.

Bij andere confrontaties op dinsdag en woensdag zijn volgens het leger acht rebellen doodgeschoten, maar de rebellen zeiden dat de slachtoffers burgers waren die door de militairen waren gedwongen hun de weg te wijzen naar bases van de rebellen. „Ze dwongen de burgers naar ons te zoeken, ze brachten hen naar de dorpen tijdens militaire operaties en brachten hen vervolgens om het leven met het argument dat zij met de guerrillastrijders samenspanden”, zei Ayah Sofyan van de Beweging voor een Vrij Aceh.

Bij verschillende incidenten gisteren zijn volgens de militaire woordvoerder een regeringsfunctionaris en drie rebellen omgekomen.

Verschillende pogingen in de afgelopen twee jaar om een staakt-het-vuren te bereiken in Aceh, een olie- en gasrijk gebied op de noordelijke punt van het eiland Sumatra, zijn mislukt, waarna de regering het leger en de politie de vrije hand heeft gegeven om de afscheidingsbeweging neer te slaan. Dit jaar zijn in Aceh zeker 1.300 mensen omgekomen.

In de Molukken, een ander onrustgebied in Indonesië waar de afgelopen drie jaar zo’n 9.000 doden zijn gevallen, zijn gisteren twee politieagenten en een burger omgekomen bij een schietpartij tussen politieagenten en militairen. Een militaire commandant sprak van een ongeluk, veroorzaakt door een misverstand. Het is echter niet de eerste keer dat het Indonesische leger en de politie slaags raken.

slot

maw6911ivpg

271556 dec 01 Indonesi_/Strijdkrachten/Mensenrechten

ADD7793 ;DU;x;O;00004000;

ned

Legerleider Indonesi_ erkent schendingen, maar geen schuld

JAKARTA, 27 dec. (AP) - De Indonesische landmacht maakt zich volgens legerleider Endriartono Sutarto nog steeds schuldig aan mensenrechtenschendingen, maar is bezig zijn gedrag te verbeteren.

’We weten dat dit ons zwakke punt is’, zei Sutarto op een bijeenkomst van militaire bevelhebbers en journalisten. ’Ik ben mij ervan bewust dat zich nog een enkel geval voordoet.’ Maar volgens de legerleider kunnen de generaals daar niet voor aansprakelijk worden gesteld. Hij vergeleek de relatie tussen legerleider en ondergeschikte met die tussen vader en zoon. ’Ik kan niet worden vervolgd als mijn 18-jarige zoon steelt. Wettelijk ben ik niet aansprakelijk.’

Sutarto zei dat alle 250.000 leden van de landstrijdkrachten mensenrechtentraining hebben ondergaan en dat alle soldaten met een boekje over dat onderwerp op zak lopen. ’Opleiding is waar we ons primair op richten’, zei hij. ’Er is tijd nodig om deze nieuwe manier van denken te laten bezinken.’

De Indonesische luchtmacht en marine hebben een veel betere naam op het gebied van mensenrechten dan de landmacht.

Volgens mensenrechtenactivisten is er ondanks mooie woorden weinig veranderd sinds de autocratische president Suharto in 1998 het veld ruimde. Zo wordt de commandoafdeling Kompassus van het leger ervan beschuldigd vorige maand in Irian Jaya een onafhankelijkheidsleider te hebben vermoord. Het leger ontkent dat.

Vanwege de betrokkenheid van het Indonesische leger bij het geweld dat in 1999 in Oost-Timor uitbrak toen dit gebied voor onafhankelijkheid van Indonesi_ had gekozen hebben de Verenigde Staten de betrekkingen met de Indonesische strijdkrachten opgeschort. Tot verdriet van mensenrechtenactivisten werd die strafmaatregel vorige week echter grotendeels ongedaan gemaakt door het besluit van de VS Indonesi_ op te nemen bij de landen die training zullen ontvangen in het kader van de antiterreurcampagne.

slot

maw6436/iv/pd

271241 dec 01

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer