Weer hooglopende ruzie in Belgische formatie
BRUSSEL (ANP) – Het vertrouwen tussen de grootste politieke partijen in België, de Vlaams nationalistische N-VA en de PS (Franstalige socialisten), heeft een nieuw dieptepunt bereikt. De twee beschuldigen elkaar in de media over en weer van politieke onwil en woordbreuk. Volgens Belgische media is een akkoord over een nieuw kabinet verder weg dan ooit. „Regeringsonderhandelingen op sterven na dood”, kopte de krant De Morgen vrijdag.
Woensdag zaten N-VA-leider Bart De Wever en zijn PS-collega Elio Di Rupo voor het eerst in anderhalve week weer samen om tafel onder leiding van twee door koning Albert II benoemde bemiddelaars. De formatie leek vlotgetrokken te kunnen worden. Maar geruzie over wat er precies is afgesproken leidde donderdagavond tot een nieuwe crisis.
Volgens de N-VA is overeengekomen dat er binnen vier weken overeenstemming moet zijn over een wetswijziging die Vlaanderen en Wallonië meer financiële autonomie geeft. Die staatshervorming, vooral een Vlaamse eis, vormt het belangrijkste geschilpunt in de formatie.
Maar de PS ontkent dat er gesproken is over een deadline. Scherpe uitlatingen van een anonieme PS-bron op de website van de krant Le Soir hierover donderdagavond leidden tot woedende reacties van de N-VA.
Na de Belgische verkiezingen van 13 juni is lange tijd onderhandeld tussen N-VA, PS, de Vlaamse en Franstalige christendemocraten en groenen en de Vlaamse socialisten. Dat gebeurde onder leiding van Di Rupo. Behalve over een staatshervorming spraken de zeven partijen over een splitsing van de tweetalige kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde en over extra geld voor het bestuur van Brussel.
De gesprekken tussen de zeven liepen twee weken geleden stuk, waarna beoogd premier Di Rupo zijn opdracht teruggaf aan de koning. Die benoemde Senaatsvoorzitter Dannny Pieters (N-VA) en Kamervoorzitter André Flahaut (PS) – in de Belgische media spottend aangeduid als ”het olijke duo” - tot bemiddelaar. Het is volstrekt onduidelijk wat er moet gebeuren als ook hun missie mislukt.
Pieters en Flahaut riepen vrijdag alle betrokkenen op tot discretie. Ook voorzitter Wouter Beke van de Vlaamse christendemocraten en Waals minister-president Rudy Demotte, een kopstuk van de PS, lieten weten dat „het gekibbel moet stoppen”. De twee bemiddelaars gaan vrijdagmiddag koning Albert bijpraten over hun werkzaamheden.