Binnenland

Korpschef: verwachtingen politie naar beneden

OOSTERHOUT (ANP) – De verwachtingen over wat de politie kan presteren moeten naar beneden worden bijgesteld. Korpschef Frans Heeres schrijft dat in zijn column in het informatiebulletin van zijn politiekorps Midden en West Brabant dat donderdag is verschenen. „Presteren zonder de benodigde middelen kan niet meer in 2011”, stelt hij over de bezuinigingen bij de politie.

16 September 2010 16:50Gewijzigd op 14 November 2020 11:48
Foto ANP
Foto ANP

Heeres somt een lange lijst oneigenlijke taken op die de politie uitvoert zonder dat daar een vergoeding tegenover staat. Hij noemt huisverboden, oprollen van hennepkwekerijen, buurtbemiddeling, overbrengen van overlijdensberichten en nazorg voor gedetineerden. Verder wijst hij op komende ontwikkelingen zoals de advocaat bij het eerste politieverhoor en opnemen van verhoren. „Werk dat je vervolgens niet in kunt zetten voor andere dingen.”

„Het is kennelijk makkelijker om de politie deze taken op te dragen zonder stil te staan bij de nodige financiële middelen. Er zit maar één ding op. De verwachtingen over wat de politie kan presteren, moeten naar beneden worden bijgesteld. Te beginnen bij onze opdrachtgevers en daarna bij onze burgers.”

In een toelichting vertelde Heeres donderdag dat hij in het landelijk overleg met korpchefs en korpsbeheerders met een voorstel komt om het ruimen van hennepkwekerijen en het claimen van de opruimkosten bij de verdachten aan gemeenten over te laten. Zijn korps ruimde vorig jaar ruim vijfhonderd kwekerijen. Landelijk gaat het per jaar om zesduizend plantages.

Ook het verzamelen en terugbezorgen van gevonden voorwerpen is volgens hem een gemeentetaak. Slachtofferhulp zou overlijdensberichten voortaan kunnen overbrengen aan nabestaanden, stelt hij voor.

De politie Midden- en West Brabant moet het vanaf volgend jaar structureel met 10 miljoen euro minder doen (5 procent van de totale begroting). Bij het korps verdwijnen 226 van 2500 banen. De korpschef koos er bijvoorbeeld voor om het aantal bureaus waar inwoners zonder afspraak aangifte kunnen doen te beperken tot de vier steden Oosterhout, Breda, Tilburg en Bergen op Zoom. Behalve de politie zijn ook de regiogemeentes ontstemd over de bezuinigingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer