Economie

Beroepszaak advocaat Cornegoor uitgesteld

DEN HAAG (ANP) – Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de dagvaarding in de zaak in hoger beroep tegen advocaat Jacob Cornegoor ingetrokken. Dat heeft de persadvocaat-generaal in Den Haag vrijdag gezegd. Het OM wil de rechtszaak tegen oud-directeur Willem Scholten van het Havenbedrijf Rotterdam afwachten voor het de strafzaak tegen Cornegoor voor het gerechtshof in Den Haag laat komen.

10 September 2010 16:45Gewijzigd op 14 November 2020 11:44

Cornegoor wordt ervan verdacht dat hij valse conceptgaranties heeft opgesteld, die Scholten heeft getekend. Dergelijke garanties zijn door Joep van den Nieuwenhuyzen, zakenrelatie en goede bekende van Scholten, gebruikt om miljoenenleningen bij banken te krijgen.

De rechtbank in Rotterdam heeft Cornegoor in maart vrijgesproken van onder meer valsheid in geschrifte. Het OM ging tegen dat vonnis in hoger beroep. Volgens de persadvocaat-generaal in Den Haag is uit het onderzoek in de zaken van Cornegoor en Scholten gebleken dat de concepten die de advocaat zou hebben opgesteld, mogelijk toch vals zijn. Het OM wil nu eerst afwachten wat de rechtbank die de zaak-Scholten behandelt ervan vindt.

Als in de zaak tegen de ex-havenbaron Scholten een hoger beroep volgt, wil het OM beide zaken mogelijk gelijktijdig laten behandelen bij het hof. Komt er geen vervolg op Scholtens zaak, dan gaat het appel tegen Cornegoor alsnog door. De advocaat is nog steeds verdachte, aldus de persadvocaat-generaal.

Willem Scholten staat in Rotterdam terecht voor het ondertekenen van bankgaranties voor de RDM-bedrijven van Van den Nieuwenhuyzen, zonder dat hij daartoe bevoegd was. De garanties waren in totaal 183 miljoen euro waard. Als tegenprestatie voor zijn handtekening zou Scholten 1,2 miljoen euro van Van den Nieuwenhuyzen hebben aangenomen en het gebruik van een duur appartement in Antwerpen.

De oud-havendirecteur ontkent dat hij steekpenningen heeft aangenomen en vindt dat hij wel degelijk bevoegd was de garanties namens het havenbedrijf af te geven. Banken raakten voor ruim 100 miljoen euro gedupeerd, doordat RDM de leningen niet kon terugbetalen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer