Syrische bewind zoekt dialoog met Washington
Syrië staat open voor een dialoog met de Verenigde Staten en wil een confrontatie tussen beide landen uit de weg gaan. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Farouk al-Sharaa maandag gezegd. Al-Sharaa deed zijn uitspraken op een gezamenlijke persconferentie met zijn Spaanse collega, Ana Palacio, die in Damascus op bezoek is.
Palacio noemde Syrië een uiterst verantwoordelijke, constructieve en pragmatische speler op het internationale politieke toneel. Zij benadrukte dat Syrië geen doelwit is van militaire plannen van de kant van de Verenigde Staten. Spanje onderhoudt goede banden met zowel Washington, dat het openlijk steunde in de oorlog tegen Irak, als Damascus.
Zondag beloofde president Bashar Assad al dat Syrië geen gezochte Irakezen onderdak zal bieden en alle Irakezen zal uitwijzen die het land illegaal binnenkomen. Het afgelopen weekend werd bekend dat Syrië geen Irakezen meer binnenlaat die geen visum bij zich hebben. Voorheen konden Irakezen een verblijfsvergunning krijgen bij aankomst op het vliegveld of bij grensovergangen.
Assad deed zijn belofte aan twee leden van het Amerikaanse Congres die in Syrië zijn voor besprekingen over de opgelopen spanningen tussen Damascus en Washington. De twee Amerikanen toonden zich positief over de opstelling van Assad. „Hij deelt met Amerika de zorgen over en interesses in dit deel van de wereld en wil in de goede richting nastreven wat we allemaal willen - vrede, een gebied zonder nucleaire en chemische wapens en de voortgang van het vredesproces”, zei Nick Rahall, Democratische Congreslid, die met zijn Republikeinse collega Darrell Issa in Damascus is.
Het Amerikaanse duo bereidt de komst voor naar Syrië van minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell. Volgens Issa doet hij er met Rahall alles aan om de basis te leggen voor een dialoog „die leidt tot een positieve gedragsverandering aan beide kanten.” De Verenigde Staten beschuldigen Syrië ervan gezochte kopstukken van het gevallen Iraakse regime bescherming te bieden. Ook zeggen de VS te vermoeden dat Syrië beschikt over chemische wapens. Damascus ontkent alle aantijgingen.
De Amerikaanse president George Bush zei zondag tevreden te zijn over de signalen dat Syrië met de VS wil samenwerken. Hij benadrukte bovendien dat de spanningen tussen beide landen met diplomatieke middelen verholpen kunnen worden. „Ik heb er vertrouwen in dat de Syrische regering ons heeft begrepen”, zei Bush. „Ik geloof het wanneer zij zeggen dat ze met ons willen samenwerken.”
Enkele uren na Bush’ uitlatingen over Syrië meldden zich in Bagdad twee Irakezen die op de lijst van de 52 door de VS meest gezochte Iraakse kopstukken staan. Zij kwamen uit Syrië, waar zij ondergedoken hadden gezeten. De twee, een schoonzoon van Saddam Hussein, Jamal Mustafa Abdallah Sultan al-Tikriti, en een van de lijfwachten van Saddam, gaven zich over aan het Iraaks Nationaal Congres (INC).