Marx en Engels van hun plek
BERLIJN (ANP/DPA) – Ruim twee decennia na het einde van de communistische DDR waren zij twee resterende controversiële symbolen van de oude tijd in hartje Berlijn: de twee grote bronzen beelden van Karl Marx en Friedrich Engels voor het stadhuis van de Duitse hoofdstad. Zij zijn tijdelijk weggehaald voor de bouw van de metro en daarmee krijgen de tegenstanders van de beelden nu even hun zin.
Toeristen en mensen met nostalgische herinneringen aan de oude tijd konden tot woensdag even op schoot zitten bij Karl Marx, de auteur van het Communistische Manifest. Voorstanders van de bestaande situatie vonden dan ook dat het Marx-Engels-Forum moest blijven zoals het is, als historisch monument van een periode in de Duitse geschiedenis.
Voor de bouw van een metrolijn, die het plein Alexanderplatz, het hart van het vroegere Oost-Berlijn, moet verbinden met de Brandenburgse Poort, het symbool van de Duitse deling na de Tweede Wereldoorlog, moeten Marx en Engels nu even van hun plek. Op hun provisorische plek 80 meter verderop kijken de voorvaderen van het communisme de komende jaren voor het eerst richting het westen, de windstreek waarvandaan het kapitalisme kwam aanwaaien.