Europarlement beperkt dierproeven
STRAATSBURG (ANP) – Het Europees Parlement is woensdag akkoord gegaan met nieuwe regels die het gebruik van dieren voor wetenschappelijke experimenten aan banden leggen. Het aantal dierproeven wordt beperkt en ook komen er strengere controles op bedrijven die zich met de proeven bezighouden.
De nieuwe richtlijn verbiedt onder meer experimenten met grote apen, zoals chimpansees en gorilla’s. Dierproeven zijn alleen nog toegestaan, als er geen alternatieven mogelijk zijn bij onderzoek in de gezondheidszorg. Het moet zo veel mogelijk worden vermeden dat dieren lijden.
PvdA-Europarlementariër Judith Merkies vindt de nieuwe wetgeving, die de bestaande uit 1986 vervangt, een stap in de goede richting. Het liefst zou ze dierproeven helemaal uitbannen, maar daarvoor was geen meerderheid in het Europarlement.
GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout noemt de nieuwe regels „een gemiste kans”. Lidstaten hebben niet langer de vrijheid om strengere regels te hanteren dan de Europese norm. Eickhout vindt dat „zeer kwalijk”. Voor de fractie van de Groenen, waarvan GroenLinks deel uitmaakt, was het reden tegen de nieuwe richtlijn te stemmen.
In Nederland worden per jaar ongeveer 600.000 dierproeven uitgevoerd. Wereldwijd gaat het om vijftig tot honderd miljoen.