Seoul gaat praten met Pyongyang
Zuid-Korea gaat in op een voorstel van Noord-Korea om volgende week op kabinetsniveau besprekingen te voeren in Pyongyang. Het bureau van de Zuid-Koreaanse minister van Eenwording, Jeong Se Hyun, heeft dat maandag bekendgemaakt.
Zuid-Korea hoopt Noord-Korea in het overleg van 27 tot 29 april ertoe te kunnen overhalen zijn nucleaire ambities te laten varen. Noord-Korea heeft de afgelopen dagen tegenstrijdige verklaringen afgelegd over de opwerking van ruim 8000 afgewerkte brandstofstaven van zijn kernreactor in Yongbyon. Volgens kenners kan Noord-Korea bij de opwerking voldoende plutonium produceren om binnen enkele maanden een aantal kernbommen te maken.
Het veronderstelde Noord-Koreaanse streven om kernwapens te verwerven is ook het onderwerp van afzonderlijke besprekingen tussen Noord-Korea, de Verenigde Staten en China, die morgen in Peking beginnen en drie dagen zullen duren. Namens de VS neemt onderminister van Buitenlandse Zaken James Kelly aan het overleg deel, meldde zijn ministerie gisteren. Volgens de Amerikaanse president George Bush bestaat er een „goede kans” dat Noord-Korea tot inkeer kan worden gebracht omdat de VS, China, Zuid-Korea en Japan alle vier goed samenwerken om de regering in Pyongyang ertoe te bewegen zijn kernwapenprogramma’s te staken.
Noord-Korea verdenkt de Amerikanen van invasieplannen. Het verlangt dat de Amerikanen een niet-aanvalsverdrag sluiten, maar de VS willen zo ver niet gaan. Noord-Korea wilde ook alleen maar direct met de VS onderhandelen, maar deze maand is het ermee akkoord gegaan dat China aanschuift bij het overleg. Zuid-Korea hoopt uiteindelijk ook mee te kunnen praten, evenals Japan en Rusland.
„Het Noord-Koreaanse doel is veiligheidsgaranties te verkrijgen en economische hulp, en economische hulp kan niet door de Verenigde Staten alleen worden gegeven”, zei Moon Hee Sang, de stafchef van de Zuid-Koreaanse president. Ook voor veiligheidsgaranties zal de medewerking van de directe buurlanden van Noord-Korea noodzakelijk zijn, zei Moon.
De bevelhebber van de Amerikaanse troepen in Zuid-Korea, generaal Leon LaPorte, heeft vandaag herhaald dat Noord-Korea een grote bedreiging voor de wereld vormt. De generaal zei in een rede dat Noord-Korea op verschillende manieren een bedreiging vormt voor de stabiliteit in de wereld en een obstakel is op weg naar vrede.
De dreiging vanuit dat land is vooral voor Zuid-Korea gevaarlijk. De dreiging is zo groot omdat Noord-Korea in een economische crisis zit en desondanks daarnaast kernwapens ontwikkelt, een grote conventionele strijdmacht op de been houdt en lanceerinrichtingen voor raketten heeft.