Mensensmokkel richt zich op valse papieren
Mensensmokkelaars in Nederland beperken zich er steeds meer toe valse papieren te regelen. Zij zien er steeds vaker vanaf het complete transport van illegalen te verzorgen.
Dit is goedkoper voor de vluchteling en veiliger voor de smokkelaar. Dat blijkt uit een rapport dat minister Donner van Justitie donderdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Volgens het onderzoek van het Landelijk Parket en het Informatie- en Analysecentrum Mensensmokkel (IAM) heeft zowel smokkelaar als gesmokkelde baat bij de nieuwe werkwijze. Voorzien van valse documenten kan de vluchteling gewoon met het openbaar vervoer mee. Dit is goedkoper voor de vluchteling en veiliger voor de mensensmokkelaar, omdat die niemand hoeft mee te sturen.
In meer algemene zin zijn de smokkelorganisaties de afgelopen twee jaar professioneler geworden en richten ze zich meer op vervoer per vliegtuig. Doordat de controles op de luchthavens scherper zijn dan vroeger en de eisen voor een visum strenger, is de noodzaak van goede vervalsingen groter, redeneren de onderzoekers.
Uit een steekproef, die de onderzoekers zelf als niet erg betrouwbaar aanmerken, blijkt dat 55 procent van de asielzoekers in Nederland hulp heeft gehad van smokkelaars. „Dat wil zeggen dat zij én illegaal de grens zijn overgegaan én georganiseerde hulp hebben gekregen én een reissom hebben betaald om zich toegang tot Nederland te verschaffen.”
Asielzoekers die langs deze weg naar Nederland komen, doen dat steeds vaker om door te kunnen reizen naar Groot-Brittannië. Hierdoor is Nederland behalve bestemmingsland steeds meer een transitland geworden, concluderen de onderzoekers.
Hoeveel mensen er via smokkel Nederland binnenkomen is onbekend, maar de grensbewaking op Schiphol houdt er maandelijks alleen al 300 tot 400 aan wegens valse reis- en identiteitspapieren. De illegalen maken vooral gebruik van documenten uit Nigeria, Frankrijk, Spanje en Nederland.
De Nederlandse documenten zijn inmiddels bij de Franse autoriteiten berucht, omdat ze daar in grote aantallen worden aangetroffen in de zeehavens. Blijkbaar maken de smokkelaars graag gebruik van deze papieren omdat ze er gemakkelijk aan kunnen komen.
In 2000 en 2001 zijn in Nederland 386 personen gedagvaard wegens betrokkenheid bij mensensmokkel. De 189 personen die inmiddels zijn veroordeeld, zijn overwegend Nederlandse mannen tussen 25 en veertig jaar. Zij kregen vooral straffen van drie maanden tot twee jaar. Een kwart ging meer dan twee jaar achter de tralies.