Minstens honderd doden door gevechten Somalië
MOGADISHU (ANP/DPA) – Zeker honderd mensen zijn afgelopen week omgekomen door de bloedige gevechten in de Somalische hoofdstad Mogadishu. Ook maandag eisten gevechten tussen militairen en strijders van de radicaalislamitische al-Shabaabbeweging tien levens. Onder hen waren vier Ugandese vredesmilitairen van de Afrikaanse Unie. Zij werden gedood door een mortierinslag op het presidentiële paleis, meldde een woordvoerder van de vredesmissie Amisom.
Militairen van de zwakke Somalische overgangsregering hebben alleen nog de controle over enkele stadsdelen die worden beschermd door militairen van de Afrikaanse Unie. De radicaalislamitische strijders, die banden hebben met al-Qaeda, voerden vorige week hun pogingen op de door het Westen gesteunde regering te verdrijven.
Volgens waarnemers intensiveerden de opstandelingen de slag om Mogadishu, nadat de Afrikaanse Unie had bekendgemaakt haar troepenmacht uit te breiden van circa zesduizend naar achtduizend man. President Sheikh Sharif Ahmed riep de internationale gemeenschap maandag op te helpen bij de strijd tegen de militanten.
Een week geleden kwamen 32 mensen in een hotel om het leven door een zelfmoordaanslag van al-Shabaab. Onder de slachtoffers waren zes parlementsleden. Al-Shabaab zat ook achter de dubbele zelfmoordaanslag vorige maand in de Ugandese hoofdstad Kampala, waarbij zeker zeventig mensen een brute dood stierven.
De Somalische terreurorganisatie De Jeugd heeft grote delen van het zuiden en midden van Somalië in handen, waar ze een rigide variant van de sharia, de islamitische wetgeving, heeft ingevoerd. Somalië gaat sinds de val van dictator Siad Barre in 1991 gebukt onder stammenstrijd, misdaden van bendes, ontvoeringen, hongersnood en piraterij. Sinds 2007 zijn zeker 21.000 mensen omgekomen.