Vlaams kopstuk wil herstel van vertrouwen
BRUSSEL (ANP) – Minister-president Kris Peeters van de Vlaamse regioregering heeft preformateur Elio Di Rupo opgeroepen zijn voorstellen op papier te zetten. Dat is volgens hem nodig om het vertrouwen tussen de Vlaamse en Franstalige onderhandelaars te herstellen. Tot dusver heeft Di Rupo al zijn voorstellen mondeling gepresenteerd, uit angst voor lekken. Peeters vindt dat de verkeerde tactiek. „Teksten kunnen het vertrouwen opkrikken”, zei hij maandag voor de VRT-radio.
Zondag bood de preformateur zijn ontslag aan aan koning Albert II, maar die weigerde dat te aanvaarden. Di Rupo wilde er de brui aan geven nadat twee van de zeven partijen die onderhandelen over een nieuwe regering een compromisvoorstel van hem hadden afgewezen. Het gaat om de Vlaams-nationalistische N-A en de CD&V, de Vlaamse christendemocraten. Peeters is een kopstuk van die laatste partij. Hij speelt ook een belangrijke rol in de formatie.
Di Rupo, een Franstalige socialist, geeft maandag aan het eind van de ochtend een persconferentie. De koning heeft hem niet alleen gevraagd zijn opdracht voort te zetten, maar ook met de sociale partners te gaan praten. Belgische media zien dat als een poging om „tijd te kopen”, zodat de gemoederen bij de onderhandelende partijen kunnen bedaren.
De Belgische kranten oordeelden maandag verdeeld over de impasse waarin de kabinetsformatie terecht is gekomen. De Franstalige bladen zien N-VA-leider Bart De Wever als de schuldige. De Wever, wiens partij bij de verkiezingen van 13 juni als grootste eindigde, zou onredelijke eisen stellen en alleen uit zijn op de splitsing van België.
De analyses in de Vlaamse kranten zijn niet gelijkluidend. De Standaard ziet weinig heil meer in verder onderhandelen en speculeert over nieuwe verkiezingen, maar Het Laatste Nieuws, de grootste krant van België, vindt de voorstellen van Di Rupo redelijk en roept de onderhandelaars op „de ultieme kans” te grijpen.
Zondag bleek dat de Vlaamse partijen die meedoen aan de formatie evenmin op één lijn zitten. De groenen en socialisten reageerden wel positief op het compromisplan van Di Rupo voor een staatshervorming. Ook de Franstalige partijen (socialisten, christendemocraten en groenen) deden dat.