Chileense mijnwerkers krijgen slecht nieuws
COPIAPO (ANP/AFP) – De Chileense mijnwerkers die al drie weken vastzitten op 700 meter diepte, hebben woensdag te horen gekregen dat ze waarschijnlijk pas rond kerst uit hun benarde positie zullen worden bevrijd. Dat nieuws was de kompels tot nog toe onthouden, omdat werd gevreesd voor de mentale klap die het nieuws hen zou toebrengen.
„We hebben hun gezegd dat ze niet zullen worden gered voor Fiestas Patrias op 18 september en dat we hopen dat we ze voor kerst kunnen redden”, aldus de minister van Volksgezondheid Jaime Manalich. Hij waarschuwde hen verder voor een periode van „depressie, kwellingen en zware onbehaaglijkheid’. De kompels namen het nieuws goed op, stelde de minister.
Dinsdag deden de mijnwerkers nog een wanhopige oproep om zo snel mogelijk gered te worden. „We wachten op Chili om ons uit deze hel te bevrijden”, aldus Luis Urzua, die namens de kompels het woord doet. „Meneer de president, u moet sterk zijn en ons zo snel mogelijk redden. Laat ons niet in de steek.”
De Chileense president Sebastian Pinera reageerde met de woorden: „Jullie zullen niet alleen gelaten worden, jullie zijn tot nu toe geen moment alleen geweest.” Kort daarna werd besloten de mijnwerkers het slechte nieuws toch maar te geven. De reddingswerkzaamheden duren lang, omdat er een 66 centimeter brede tunnel geboord moet worden, waardoor de kompels omhoog getakeld kunnen worden.
De Chileense overheid werkt ondertussen aan een speciaal programma om de mijnwerkers fysiek en mentaal te ondersteunen. De kompels worden in eerste instantie voorzien van vloeibaar voedsel, maar zodra hun magen daar weer aan gewend zijn, krijgen ze ook vast voedsel. Via een 8 centimeter brede geboorde leiding krijgen ze de plastic capsules met voedsel, drinken, communicatieapparatuur en camera’s. Daarnaast krijgen de mijnwerkers dagelijkse oefeningen om hun conditie in orde te houden en zullen snel medische controles worden uitgevoerd.
De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft inmiddels de Chileense overheid aangeboden te helpen bij het opstellen van het ondersteuningsprogramma. NASA heeft ervaring met het gezond houden van astronauten, die soms lange tijd in de ruimte zijn.
De San José-kopermijn bij de stad Copiapo in het noorden van Chili stortte stortte op 5 augustus in. Zondag werd ontdekt dat de 33 mijnwerkers de ramp hadden overleefd.