Financiële markten overstelpt door overnameberichten
AMSTERDAM (ANP/AFP) – De financiële markten zijn de afgelopen weken getrakteerd op een groot aantal overnameberichten. De markt voor acquisities lijkt fors te zijn opgeleefd. In augustus alleen al is er tot nu toe voor 175 miljard dollar (circa 138 miljard euro) aan overnames aangekondigd, het hoogste maandbedrag sinds december 2008. Veel bedrijven bulken van het geld en willen dat nu gebruiken.
In vrijwel alle sectoren is sprake van verhoogde overnameactiviteit. De hausse aan overnames komt volgens analisten vooral doordat de zogeheten oorlogskassen van grote bedrijven overlopen. Sinds de crisis hebben ondernemingen rigoureus in de kosten gesneden en de meeste zitten nu dik in het geld. ’s Werelds duizend grootste bedrijven met een beursnotering hebben volgens schattingen nu ongeveer 2,1 biljoen dollar (1,65 biljoen euro) in kas.
Met de relatief lage beurskoersen lijkt de tijd rijp om het geld te gebruiken. Volgens de Utrechtse hoogleraar economie Hans Schenk is het echter nog maar te bezien hoe succesvol de aangekondigde plannen zullen zijn. „Een zwaluw maakt nog geen zomer”, zegt Schenk. „De prijzen zijn laag, bedrijven hebben iets meer vet op de botten en maken iets gedurfdere plannen. Maar je kunt pas achteraf zeggen hoe het uitpakt.”
Hoe laag de prijzen ook zijn, voor grote overnames moeten veel ondernemingen toch aankloppen bij aandeelhouders of financiers. En bij dat laatste „krijgen ze dan te maken met hun eigen lage waardering op de beurs”, zegt Schenk.
Volgens de hoogleraar is dit wel een periode waarin „economisch verstandige acquisities” kunnen worden gedaan. „Er is nu weinig druk. Je kunt rustig met je bankiers om de tafel om de situatie te bekijken.”
In augustus sprong vooral het vijandige bod van de Brits-Australische mijnbouwer BHP Billiton op de Canadese producent van meststoffen Potash eruit. BHP waardeert Potash op 40 miljard dollar. Andere opvallende aanstaande overnames is op de energiemarkt de aankoop van het Britse International Power door de Franse energiereus GDF Suez. Dat is bereid 25 miljard dollar neer te leggen voor het Britse concern. Ook financiële ondernemingen praten over fusies en aankopen.
Het rijtje van augustus is nog lang. Chipgigant Intel heeft het voornemen antivirussoftwareproducent McAfee over te nemen voor 7,68 miljard dollar. Computerfabrikant Hewlett Packard bracht een bod van 1,6 miljard dollar uit op dataleverancier 3Par en ook de oliebranche zat niet stil.
In Nederland is het deze zomer nog relatief stil op het overnamefront.
Er is echter bij lange na geen sprake van ‘overnamekoorts’, zoals in de periode voor 2008, vindt Schenk. „In de afgelopen 110 jaar is er zes keer een periode geweest waarin een grote golf aan overnames plaatsvond. Die had vaak een zelfversterkend effect. Bedrijven werden door elkaar aangestoken en deden overnames veelal alleen op basis van strategische argumenten, niet economische. Dergelijke periodes eindigden overigens altijd met een economische depressie. Deze tijd is nog niet aangebroken.”