Allerlaatste stukje kust op deltahoogte
HARLINGEN (ANP) – In Harlingen wordt dinsdag een nieuwe waterkering officieel in gebruik genomen. De muur is volgens de beheerder, Wetterskip Fryslân, het laatste stuk dijk in Nederland dat op deltahoogte is gebracht. „De roldeur in de keermuur wordt gesloten en daarmee wordt de muur in gebruik genomen”, aldus een woordvoerder van het Wetterskip Fryslân. De deltahoogte is een hoogte die per plaats kan verschillen. De formule werd in 2005 vastgelegd in de Deltawet.
De werkzaamheden aan de muur begonnen in het voorjaar van 2008. De komende maanden moet nog een aantal kleine werkzaamheden aan de keermuur en de omgeving worden afgerond. Eind oktober zijn alle werkzaamheden klaar.
De keermuur is ongeveer 500 meter lang en is 6,82 meter boven NAP. De muur moet stevige stormen die Harlingen eens in de 4000 jaar teisteren, kunnen weerstaan. Naast de waterkering heeft het Wetterskip ook een aantal dijken opnieuw bekleed en verzwaard.
In 1953 braken in Nederland dijken door tijdens een harde storm. Gevolg was de Watersnoodramp: grote delen van Zuidwest-Nederland kwamen onder water te staan. Meer dan 1800 mensen kwamen om. Naar aanleiding van die ramp werd een Deltacommissie aangesteld om de dijken in Nederland te verstevigen.
Volgens projectleider Jan Hateboer van de Harlinger muur stond in het oorspronkelijke plan van de Deltacommissie dat de Waddenzee zou worden ingepolderd. Daarom werden de dijken van het Friese vasteland niet op deltapeil gebracht. Later, toen de inpolderingplannen van de baan waren, moest dat alsnog gebeuren.
De originele Deltawerken liggen in Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant. Ze waren in 1997 voltooid.