Z-Korea akkoord met uitsluiting bij overleg
De uitsluiting van Zuid-Korea bij de gesprekken over de Noord-Koreaanse nucleaire crisis is minder belangrijk dan een goede uitkomst van de besprekingen. Dat heeft de Zuid-Koreaanse president Roh Moo-hyun donderdagmorgen in Seoul gezegd. „Het is niet wenselijk om over de opzet van de gesprekken na te denken. Het gaat om het resultaat,” aldus de president tegenover medewerkers.
Vertegenwoordigers van de Noord-Koreaanse, Amerikaanse en Chinese regering vergaderen van 23 tot 25 april over de crisis rond het nucleaire programma van het stalinistische Noord-Korea, zo werd woensdag bekend. Het zuidelijke buurland is daarbij niet uitgenodigd. Zuid-Korea zou in een volgende fase wel mee mogen doen met de besprekingen.
„Veel mensen zijn ongelukkig met het feit dat Zuid-Korea niet deelneemt aan de gesprekken en denken dat onze trots is gekrenkt”, aldus Roh. „Maar als wij zouden aandringen om alsnog aan de gesprekken deel te mogen nemen, zou dat de zaak alleen maar ingewikkelder maken.”
Het is de eerste keer dat Washington en Pyongyang over de kwestie spreken, sinds het begin van de crisis vorig jaar. Noord-Korea stapte onder andere uit het verdrag dat verspreiding van kernwapens verbiedt. Verder heeft het land een kernreactor weer in werking gesteld en VN-inspecteurs de deur gewezen.
De eerste bijeenkomst met China erbij zou een compromis zijn waarmee zowel Pyongyang als Washington kunnen leven. De Noord-Koreanen wilden tot afgelopen zondag alleen rechtstreeks zaken doen met de VS. De Amerikanen stonden er juist op de crisis gezamenlijk met China, Rusland, Japan en Zuid-Korea te bespreken.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell stelde dinsdag dat het snelle militaire succes in Irak misschien van invloed is geweest op de houding van Noord-Korea.