Volgende week overleg over crisis Noord-Korea
Vertegenwoordigers van Noord-Korea, de Verenigde Staten en China vergaderen van 23 tot 25 april in de Chinese hoofdstad Peking over de crisis rond het Noord-Koreaanse nucleaire programma. Dat bevestigde een functionaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington woensdag.
Het zal de eerste keer zijn dat Washington en Pyongyang over de kwestie spreken sinds het begin van de crisis vorig jaar oktober. Als Noord-Korea, de Verenigde Staten en China zich over de problemen hebben gebogen, zal in de volgende fase ook Zuid-Korea aanschuiven gevolgd door Japan en mogelijk Rusland in de derde stap, meldde het Japanse persbureau Kyodo op gezag van Amerikaanse regeringsfunctionarissen. De Japanse premier Koizumi drong er woensdag in een telefonisch onderhoud met de Amerikaanse president Bush op aan Japan in toekomstig overleg te betrekken.
Noord-Korea gaf afgelopen zaterdag voor het eerst aan bereid te zijn tot de ’multilaterale dialoog’ waarom de Verenigde Staten steeds hebben gevraagd. Tot die dag wilde Noord-Korea alleen rechtstreeks met Washington zaken doen. De VS stonden erop de crisis gezamenlijk met China, Rusland, Japan en Zuid-Korea te bespreken. De eerste bijeenkomst met alleen China erbij zou een compromis zijn waarmee zowel Pyongyang als Washington kunnen leven.
Noord-Korea, dat volgens de VS net als Irak en Iran behoort tot de zogeheten as van het kwaad, startte recent een kernreactor op omdat het zegt kernenergie nodig te hebben. De energiebehoefte is volgens het stalinistische land het directe gevolg van de gestaakte levering van Amerikaanse olie.
De VS stopten de leveranties nadat was gebleken dat Noord-Korea in weerwil van afspraken een clandestien kernprogramma had. Pyongyang stapte vervolgens uit het verdrag dat de verspreiding van kernwapens verbiedt. VN-wapeninspecteurs werd de deur gewezen. Pyongyang heeft sinds het uitbreken van de jongste crisis steeds gezegd een niet-aanvalsverdrag te willen sluiten met Washington.
De Amerikaanse afgevaardigde die volgende week naar de Chinese hoofdstad gaat is onderminister James Kelly van Buitenlandse Zaken. Zijn deelname is opmerkelijk omdat juist zijn bezoek aan Noord-Korea in oktober vorig jaar tot de crisis leidde. Kelly verklaarde dat Pyongyang zou hebben toegegeven er een geheim kernprogramma op na te houden. Het communistische regime sprak dat tegen.