Buitenland

„India wil grip op Skype en Google”

BOMBAY – Uit documenten van de Indiase regering blijkt dat het land internetgiganten Google en Skype wil vragen om toegang tot versleutelde informatie. Eerder deze week dreigde het land al de BlackBerry, een smartphone van fabrikant Research In Motion (RIM), te verbieden.

Buitenlandredactie
13 August 2010 21:19Gewijzigd op 14 November 2020 11:28
Foto EPA
Foto EPA

De terroristische aanslagen in Bombay in 2008 werden gecoördineerd via satelliettelefoons en mobiele telefoons. Direct na de aanslagen volgde er dan ook een grondige herziening van de veiligheid op het gebied van telecommunicatie.

In juli kwamen medewerkers van het Indiase ministerie voor Telecom samen met vertegenwoordigers van drie telecomproviders om te praten over het onderscheppen en controleren van versleutelde communicatie door de veiligheidsdiensten van het land.

„Er was overeenstemming dat er verschillende diensten zijn waarvoor oplossingen moeten worden onderzocht”, zo blijkt uit de notulen van de bijeenkomst. „Een aantal van de diensten behelst de BlackBerry, Google en Skype. Er is besloten eerst de kwestie met de BlackBerry aan te pakken en vervolgens de andere diensten.”

De regering heeft volgens Rajesh Chharia, de voorzitter van de Indiase vereniging van internetaanbieders, „heel duidelijk gemaakt” dat na de BlackBerry „Google, Skype en soortgelijke diensten worden aangepakt.” „Volgens de wet moeten zij controle toestaan”, aldus Chharia.

Google en Skype zeiden nog geen bericht te hebben gekregen van de Indiase regering. Het Indiase ministerie voor Binnenlandse Zaken liet gisteren weten dat er op dit moment alleen nog wordt gesproken met RIM.

De onderdirecteur van RIM, Robert Crowe, had gisteren een gesprek met medewerkers van het ministerie in een poging controle te voorkomen. India dreigde donderdag de BlackBerry te verbieden als de veiligheidsdiensten van het land niet voor 31 augustus toegang krijgen tot de berichtendienst. Een bron binnen de Indiase regering zei gisteren tegen Reuters dat RIM al toegang had verzekerd tot de messengerdiensten.

Eerder werd een verbod van de BlackBerry in Saudi-Arabië afgewend, nadat RIM de Golfstaat beloofde om technische voorzieningen te treffen, zodat de autoriteiten de berichten tussen gebruikers kunnen ontcijferen. De Verenigde Arabische Emiraten hebben per 11 okto­ber wel een verbod aangekondigd voor diensten op de BlackBerry.

Internetgigant Google staat om vergelijkbare redenen ook al op gespannen voet met de Chinese regering. Het bedrijf past op verzoek van de Chinese regering in Peking zelfcensuur toe op zijn sites, maar stopte hier eerder dit jaar tijdelijk mee toen bleek dat een grootscheepse internetaanval uit China afkomstig bleek.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer