Bouterse beëdigd als president Suriname
PARAMARIBO – Desiré Delano Bouterse, ex-couppleger, veroordeeld drugshandelaar en hoofdverdachte in de zaak over de zogeheten Decembermoorden, heeft sinds donderdag een nieuwe status. De 64-jarige ‘Bouta’ of ‘Baas’, zoals hij ook wel wordt genoemd, werd tijdens een feestelijke ceremonie in Paramaribo beëdigd als president.
De plechtigheid werd op voorhand overschaduwd door gedoe over de gastenlijst. President Hugo Chavez van Venezuela, het enige staatshoofd dat zijn komst had aangekondigd, zegde op het laatste moment af, terwijl er ook commotie ontstond over de aanwezigheid van de Nederlandse ambassadeur in Suriname, Aart Jacobi.
De diplomaat was door Ronald Venetiaan, de voorganger van Bouterse als staatshoofd, uitgenodigd om de inauguratie bij te wonen. Bouterse liet via een van zijn ministers weten dat Jacobi niet welkom was bij de bijeenkomst omdat Bouterse als democratisch gekozen president niet welkom is in Nederland en aangezien de Nederlandse regering geen respect zou hebben voor de bevolking van Suriname.
Jacobi ging desondanks naar de Anthony Nesty Hal, waar de beëdiging van Bouterse plaatshad. „Een officiële mededeling dat de uitnodiging was ingetrokken, heb ik niet gekregen”, zei Jacobi tegen het ANP na de installatie van Bouterse. „Natuurlijk ben ik daarom gegaan.” De ambassadeur sprak van een „blijk van respect aan Suriname en het Surinaamse volk.”
Over de toespraak van Bouterse bij de inauguratie was Jacobi positief. Hij vond die „inspirerend” omdat Bouterse de nadruk legde op „samenwerking met iedereen”. Over de belofte van de president dat hij de corruptie gaat aanpakken, was de ambassadeur goed te spreken. Verder zei hij dat de Nederlandse regering de Surinaamse regering zal beoordelen op haar daden.
Bouterse zei in zijn toespraak onder meer dat zijn land moet uitgaan van eigen kracht. „De hele bevolking moet daarbij betrokken worden en daarvan profiteren”, aldus de leider van de Nationale Democratische Partij (NDP). Hij hield zich op de vlakte over de contacten met de Nederlandse regering. Wel zette Bouterse nadrukkelijk de deur open naar het Nederlandse volk en het Nederlandse bedrijfsleven: „Wij zijn voorstander van de best mogelijke relaties tussen het Surinaamse en het Nederlandse volk.”
De inauguratie van Bouterse als president wordt door vriend en vijand beschouwd als een historisch moment. Dat komt onder meer doordat Bouterse eerder door een staatsgreep aan de macht kwam in de voormalige kolonie van Nederland. Verder is Bouterse hoofdverdachte in het lopende proces over de Decembermoorden. Op 8 december 1982 werden tijdens het toenmalige militaire regime van Bouterse vijftien dissidenten gemarteld en vermoord. Bouterse heeft later zijn formele verantwoordelijkheid voor de gebeurtenissen toegegeven.
De nieuwe president van Suriname is in Nederland tot elf jaar gevangenisstraf veroordeeld voor betrokkenheid bij drugshandel, maar heeft zijn straf nooit uitgezeten.
Bij zijn installatie kreeg Bouterse de ambtsketen overgedragen door parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons, net als de oud-legerleider lid van de Nationale Democratische Partij (NDP). Het vertrekkende staatshoofd Ronald Venetiaan had eerder deze week gezegd dat hij serieus overwoog zijn ambtsketen niet direct aan zijn opvolger te geven. Bouterse nam onder luid applaus de ambtsketen in ontvangst. Venetiaan liep daarna op Bouterse af om hem de hand te schudden.
Tijdens zijn eerste toespraak als nieuwe president zei Bouterse dat Suriname moet uitgaan van zijn eigen kracht. „De hele bevolking moet daarbij betrokken worden en daarvan profiteren.”
Bouterse benadrukte dat het gekoloniseerde verleden de ontwikkeling van Suriname tot nu toe heeft tegengehouden. „Omdat de landen van Zuid-Amerika door diverse mogendheden werden gekoloniseerd, bestaan er geen Verenigde Staten van Zuid-Amerika, die in welvaart vergeleken kunnen worden met de Verenigde Staten van Amerika”, stelde de oud-legerleider.
Suriname moet vanaf nu zelfstandig opereren, aldus Bouterse. Het moet zelf goede contacten ontwikkelen met omringende landen zoals Brazilië, Venezuela en Frans-Guyana. Ook elders in de wereld moet Suriname wat Bouterse betreft naar betere contacten streven. De president streeft ernaar met name via Frankrijk „de poort naar Europa open te krijgen”.
De nieuwe president hield zich op de vlakte over de contacten met de Nederlandse regering. Wel zette hij nadrukkelijk de deur open naar het Nederlandse volk en het Nederlandse bedrijfsleven. Bouterse: „Wij zijn voorstander van de best mogelijke relaties tussen het Surinaamse en het Nederlandse volk.”
Bouterse kondigde een kruistocht tegen corruptie aan. Hij zei dat hij als president alleen in het belang van Suriname en de hele bevolking van het land zal handelen.
„Het is met de grootste dankbaarheid dat ik vandaag het ambt aanvaard en dat doe ik niet om een persoonlijke overwinning te vieren, maar om een opdracht te vervullen om mijn land en volk te dienen.”
Hij voegde eraan toe dat het beleid van zijn regering zal worden gevoerd in overleg en in samenwerking met de partijen van de oppositie. „De oppositie zien we niet als onze tegenstander, die oppositie zien wij als samenwerkingspartner om met ons beleid te maken en in te voeren om zo het breedst mogelijke draagvlak te realiseren.”