Christelijke hulp in Somalië verboden
MOGADISHU – De militante islamitische groep Al-Shabaab heeft gisteren laten weten dat drie christelijke hulporganisaties onmiddellijk uit Somalië moeten vertrekken.
De radicale groep beschuldigde World Vision, Adventist Development and Relief Agency en Diakonia ervan actief het christendom te verspreiden. Al-Shabaab waarschuwde andere hulporganisaties het werk van de verboden organisaties niet over te nemen, op straffe van „gepaste disciplinaire maatregelen.”
„Door onder het mom van humanitair werk zendingsactiviteiten te ontplooien, hebben de organisaties hun verdorven ideologieën verspreid, om zo het pure geloof van de moslims in Somalië aan te tasten”, stelde al-Shabaab in een verklaring. „Door hun missionaire werk, tieren bovendien de corruptie en onzedigheid. Dat is het gevolg van hun aanwezigheid.”
Al-Shabaab heeft samen met een geallieerde groep het grootste deel van Zuid-Somalië in handen, waaronder een groot deel van de hoofdstad Mogadishu. De radicale groep heeft eerder verscheidene VN-organisaties, waaronder het Wereldvoedselprogramma (WFP), en andere hulpgroepen in de ban gedaan.
Een woordvoerster van World Vision zei dat de organisatie door christelijke waarden gedreven wordt om behoeftigen te helpen, maar dat het medewerkers verboden is in hun werk het christendom te prediken. Zij zei dat strijders van Al-Shabaab kantoren van de organisatie hebben bezet in Duale Baidoa en Wajid en dat World Vision zijn medewerkers heeft aangeraden voorlopig thuis te blijven. Zij wees erop dat alle medewerkers in dat deel van Somalië Somaliërs zijn en voor het merendeel moslim.
Volgens schattingen van de VN-voedselorganisatie FAO heeft bijna de helft van de Somalische bevolking hulp nodig. Het percentage ondervoede mensen behoort bij de hoogste ter wereld.
Sinds 2007 zijn bij gevechten in Somalië zeker 21.000 mensen om het leven gekomen, terwijl meer dan 1,5 miljoen burgers op de vlucht zijn geslagen.