Buitenland

Nieuwe minister vreest geen isolatie Suriname

PARAMARIBO (ANP) – De aankomend Surinaamse minister van Financiën, Wonnie Boedhoe, vreest niet dat haar land door de nieuwe regering van Desi Bouterse economisch geïsoleerd zal raken. „Ik ben blij dat we onder het juk van Nederland uit zijn voor de verdeling van de financiële middelen voor de ontwikkeling van Suriname. Dat heeft onze ontwikkeling juist tegengehouden”, zegt ze in een interview met het ANP.

9 August 2010 09:05Gewijzigd op 14 November 2020 11:24

„Natuurlijk is het voor ons financieel gezien een aderlating dat Nederland niet meer bijdraagt”, erkent Boedhoe. „Maar we moeten het zelf gaan doen en dat is goed.”

Er is veel werk aan de winkel, weet de toekomstige bewindsvrouw. Want Suriname heeft „financieel grote hoofdpijn”, constateert ze. „Dat is gewoon de realiteit.”

Boedhoe vindt niet dat er de laatste tien jaar tijdens de regering Venetiaan niets is gerealiseerd op economisch gebied. „Er is wel een basis gelegd, maar nu moeten we een structurele economische vooruitgang maken. Ik denk dat het kan.”

Dan moet er met name bij de overheid heel wat gebeuren. Die moet veel efficiënter met de uitgaven omgaan. Er wordt veel geld weggegooid, aldus Boedhoe. „De overheid is de afgelopen jaren steeds meer uit gaan geven, terwijl de inkomsten steeds minder werden. Daar moet verandering in komen.”

Er zijn mogelijkheden voor, meent de toekomstige bewindsvrouw. Ze noemt als voorbeeld hoe de Surinaamse ministeries nu met automatisering omgaan. Elk departement koopt zonder plan maar wat het wil en gaat daarbij zijn eigen gang. Vaak worden er ook investeringen gedaan die niet nodig zijn en uiteindelijk soms ook niet worden gebruikt. „Hierdoor wordt veel geld weggegooid. Je kunt met een goed en efficiënt overheidsbeleid op dit en op andere gebieden een deel van de verloren inkomsten van de overheid compenseren.”

Omdat er tijd voor nodig is om de Surinaamse financiën op orde te krijgen, heeft het land een overbrugging nodig. Die moet onder meer komen van de Wereldbank, legt Boedhoe uit.

Dat Suriname niet internationaal geïsoleerd raakt, is volgens haar al duidelijk. De nieuwe regering gaat zich richten op een goede samenwerking met Brazilië die de grootste economie van Zuid-Amerika heeft. Eerder zondag liet de toekomstige minister van Buitenlandse Zaken Winston Lackin op de radio weten dat Frankrijk hoopt op een „hele intensieve samenwerking” met Suriname onder meer op het gebied van milieu en veiligheid.

Het is goed dat de afhankelijkheid van Nederland verdwijnt en Suriname financieel op eigen benen gaat staan, benadrukt Boedhoe. „We staan voor een belangrijke taak.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer