Afghanistan jaagt op daders moord hulpteam
KABUL (ANP) – De Afghaanse autoriteiten zijn een onderzoek begonnen naar de moord op acht buitenlandse oogartsen en twee Afghaanse tolken. Buitenlandse regeringen hebben zondag de dodelijke schietpartij in Afghanistan op het medische hulpteam scherp veroordeeld. De Duitse regering repte van „een laffe moord”. De slachtoffers zijn zes Amerikanen, een Britse en een Duitse.
De stoffelijke overschotten van de vrijwilligers waren vrijdag ontdekt in de noordoostelijke provincie Badakhshan, nadat de politie informatie had gekregen van een Afghaan die de moordpartij had overleefd. Deze man, een van de chauffeurs van het medische konvooi, is gearresteerd, berichtte de BBC zondag. Hij zegt te zijn gespaard toen hij gebeden uit de Koran prevelde om te laten zien dat hij moslim is.
De lichamen van de slachtoffers zijn doorzeefd met kogels. De groep werkte voor de christelijke hulporganisatie International Assistance Mission (IAM), die ziekenhuizen beheert in de steden Kabul, Herat, Mazar-e-Sharif en Kandahar.
Het Duitse persbureau DPA spreekt van de zwaarste aanslag op buitenlandse hulpmedewerkers tot nu toe. Desondanks achtte IAM-directeur Dirk Frans het „hoogst onwaarschijnlijk” dat de hulporganisatie zich terugtrekt uit Afghanistan. „We zitten hier al meer dan 44 jaar.”
De radicaalislamitische Taliban eiste zaterdag de verantwoordelijkheid op voor de aanval op „christelijke missionarissen”, maar IAM plaatste grote vraagtekens bij deze claim. De organisatie wees erop dat de Taliban aanslagen doorgaans direct claimt, terwijl dat in dit geval pas dagen later gebeurde.
De tien slachtoffers werden naast hun terreinwagens aangetroffen in een afgelegen berggebied. Al hun bezittingen waren geroofd. Lokale functionarissen menen dan ook dat gewapende rovers achter de schietpartij zitten. In de regio zijn zowel Talibanopstandelingen als criminele bendes actief, die vaak gezamenlijk opereren.
Volgens een IAM-zegsman waren de hulpverleners ongewapend: „Er zijn nooit bedreigingen aan ons adres geweest.” Volgens Zabihullah Mujahed, een woordvoerder van de Taliban, stuitte een patrouille van zijn beweging vrijdag op de buitenlanders, die ‘spioneerden’ en bijbels bij zich zouden hebben gehad. De artsen zouden om het leven zijn gebracht toen ze een vluchtpoging ondernamen.
IAM-directeur Frans ontkende dat de mensen bijbels bij zich hadden en het christendom wilden verspreiden: „We zijn christenen, maar we werken onder Afghaanse wetten en die staan ons niet toe mensen te bekeren”.
De lichamen van de slachtoffers zijn zondag per helikopter naar de hoofdstad Kabul gebracht ter identificatie.
Volgens Afghanistans Onafhankelijke Mensen Rechten Commissie (AIHRC) zijn dit jaar ruim 1300 burgers gedood in het Centraal-Aziatische land. Dat is ongeveer 5 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar, waarmee een stijgende lijn verder doorzet. De Taliban hebben ruim twee derde van de burgerslachtoffers op hun geweten.