Grootste groep sjiieten boycot overleg in Nasiriyah
De grootste groepering van de Iraakse sjiitische oppositie, de Hoge Raad van de Islamitische Revolutie in Irak, boycot de bijeenkomst die de Verenigde Staten dinsdag met Iraakse oppositiegroepen in de zuidelijke stad Nasiriyah hebben belegd. De raad heeft maandag op een persconferentie in de Iraanse hoofdstad Teheran ook laten weten een door Amerika geïnstalleerde overgangsregering in Irak niet te zullen erkennen.
„Wij zullen de bijeenkomst in Nasiriyah niet bijwonen omdat het Iraakse volk geen voorbereidingen voor een door buitenlanders opgelegde regering zal accepteren. Het is tegen de onafhankelijkheid van Irak”, aldus Abdul Aziz Hakim namens de leider van de raad, zijn oudere broer ayatollah Mohammed Baqir al-Hakim.
De jongere Hakim, die de militaire vleugel van de raad, het Badr-korps, leidt, zei dat zijn groep het geplande overgangsbestuur onder de Amerikaanse oud-generaal Jay Garner niet erkent. „Irak moet een Iraakse overgangsregering hebben. Al het andere treedt de rechten van het Iraakse volk met voeten en is een terugkeer naar het koloniale tijdperk.” Een bestuur onder leiding van Garner zou ook in strijd zijn met de afspraak die vorig jaar door de oppositiegroepen in Londen is gemaakt „dat Saddam Hussein door een geheel Iraakse overgangsregering zou worden vervangen”, aldus Hakim.
Hij zei dat de Amerikaanse en Britse troepen geen dag langer in Irak moeten blijven nadat het bewind van Saddam volledig is ontworteld. Het Badr-korps zal echter niet de wapens tegen hen opnemen. „Ons beleid is vooralsnog gewapende botsingen met hen vermijden.”
De leider van de Koerdische Sociaal-Democratische Partij, Mohammed Haji-Mahmud, beweerde maandag in een gesprek met het Iraanse persbureau IRNA dat de VS Irak in drie zones willen verdelen en het land twee jaar willen besturen.
Washington denkt aan een verdeling in een noordelijk, een centraal en een zuidelijk gebied. Het bestuur wordt gevormd door drie Amerikanen en drie Iraakse bewindslieden. Er zou niet zijn voorzien in een Koerdische vertegenwoordiging in de top.