Buitenland

Oogkliniek Pakistan verbindt ook handen en voeten

TAKHT BHAI – Het ziekenhuis in de stad Takht Bhai, in het noordwesten van Pakistan, is officieel een oogkliniek. Maar op dit moment zien artsen meer dan ogen. Mensen die gevlucht zijn vanwege noodweer en overstromingen kloppen aan voor eerste hulp.

6 August 2010 12:15Gewijzigd op 14 November 2020 11:24
Pakistanen wachten op hulp. Foto EPA
Pakistanen wachten op hulp. Foto EPA

Takht Bhai is niet getroffen door de overstromingen, maar ligt wel midden in het getroffen gebied, zegt stichting Dark & Light, een organisatie die zich sterk maakt voor betere oogzorg en integratie van gehandicapten in Pakistan. De stichting steunt de kliniek.

Dr. Babar Qureshi werkt daar voor Dark & Light. Hij is oogarts – „niet meer praktiserend”, maar op dit moment zit hij midden in het web van hulpacties aan vluchtelingen. „Donderdag kwam er in een halve dag tijd 250 mensen naar onze mobiele kliniek, die we bij een dorp hadden neergezet”, vertelt hij. „Vanmorgen zijn we vroeg begonnen en toen was het weer zo. Het is erg druk.”

Behalve eerstelijnsoogzorg die wordt geboden aan mensen die ooginfecties hebben opgelopen door het vervuilde water, wordt er ook brede medische hulp verstrekt.

De medewerkers van het mobiele hospitaal behandelen vooral infecties, weet Qureshi. „Mensen zijn op dingen gestapt, ze hebben wonden, ze hebben koorts.” Als het nodig is, worden patiënten voor grotere behandelingen naar het ‘echte’ ziekenhui,s 25 kilometer, verderop gebracht.

Schoon water en „levensreddende middelen” zijn eerste behoeften in het gebied. Een andere arts van de kliniek, Ahmed Habib: „De hygiënische omstandigheden zijn zo slecht dat rekening moet worden gehouden met de uitbraak van epidemieën.”

De partnerorganisatie van Dark & Light –het internationale CHEF dat de kliniek in Takht Bhai opzette– schat dat ze de komende vier weken dagelijks 100 tot 150 mensen kan helpen. Er zijn „absoluut” genoeg medicijnen, zegt Qureshi vanuit Pakistan. Over de hoeveelheid medische middelen maakt hij zich geen zorgen.

Qureshi zag de ravage na het noodweer, de verwoeste gebouwen, de oogst die compleet verdwenen is. Hij ziet mensen in zorgelijke omstandigheden leven, met nauwelijks een plek om te schuilen. „Het is vreselijk.”

Het meest aangrijpend vindt hij de „totale hulpeloosheid” van mensen. „Ze zitten daar maar en weten niet waar ze moeten beginnen. Van de ene op de andere dag zijn ze alles kwijt. Ik heb zo’n situatie lang niet meer meegemaakt. Je kunt hen fysiek genezen, dat is gemakkelijk. Maar hoe help je hen psychisch?”

Meer hulporganisaties springen bij in Pakistan. Zo maken ICCO en Kerk in Actie 150.000 euro vrij voor noodhulp. Het geld wordt besteed via een partnerorganisatie die actief is in het district Khyber Pakhtoonkwa, een van de zwaarst getroffen provincies.

Het deputaatschap Bijzondere Noden van de Gereformeerde Gemeenten meldde vrijdagmorgen dat het 20.000 euro naar Pakistan stuurt, voor medische zorg in de opvangkampen.

Bijzondere Noden werkt samen met de Church of Pakistan, een kerk die in het verleden vaker medische hulp bood na aardbevingen en oorlogsgeweld. De Church of Pakistan verwacht de komende drie maanden zo’n 10.000 mensen in opvangkampen te kunnen helpen, aldus Bijzondere Noden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer