Kamp Holland is niet meer
RIJSWIJK (ANP) – Nederland heeft zondagmorgen met een ceremonie op kamp Holland het commando in Uruzgan overgedragen aan de Combined Task Force van de VS en Australië. Daarmee komt een einde aan de vierjarige aanwezigheid van het Nederlandse leger in de Afghaanse provincie.
Een ‘hoogambtelijke’ delegatie uit Nederland woonde de plechtigheid bij. De Afghaanse generaal Hamid kreeg namens minister Eimert van Middelkoop van Defensie bij de plechtigheid het ‘ereteken van verdienste’ uitgereikt.
Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken is de veiligheidssituatie in Uruzgan in de afgelopen vier jaar ‘aanzienlijk verbeterd’. Zo zijn er volgens het ministerie momenteel 1600 agenten werkzaam terwijl in 2006 nog nauwelijks sprake was van professionele politie, en is het aantal scholen er sindsdien verdubbeld.
Brigade-generaal Kees van de Heuvel droeg zondag het commando over aan de Amerikanen en Australiërs. Hij sprak hierbij over de pijn die het vertrek uit Uruzgan doet. „Het is niet gemakkelijk om vaarwel te zeggen na een periode van intensieve samenwerking”, zei hij. „Toch vertrek ik ook met het gevoel dat we een verschil hebben kunnen maken”, aldus Van de Heuvel.
Ook was er bij de overdracht aandacht voor hen die sneuvelden. Sinds 2006 zijn 24 Nederlandse militairen om het leven gekomen en raakten er circa 140 gewond. „We mogen ze nooit vergeten, hun offers niet en die van hun dierbaren”. Voor hen vroeg Van de Heuvel een ogenblik stilte.
Minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken stuurde de Task Force Uruzgan ter gelegenheid van de overdracht een brief waarin hij liet weten diep onder de indruk te zijn „van de professionaliteit en toewijding die alle uitgezonden Nederlandse militairen, diplomaten en ontwikkelingswerkers de afgelopen vier jaar hebben getoond”.
Toch zijn er ook kritische geluiden te horen over het resultaat dat Nederland heeft bereikt in Afghanistan. HealthNet TPO, de non-gouvernementele organisatie die werkt aan de gezondheidszorg in getroffen gebieden vindt dat de Taliban, die overtuigd waren dat ze in een oorlog op de grond onverslaanbaar waren, gelijk hebben gekregen, omdat ze toeslaan „waar en wanneer ze dat willen”.
Kamp Holland heet voortaan Multinational Base Tarin Kowt.