Economie

DHV-topman: formatie kabinet duurt te lang

AMERSFOORT (ANP) – De vorming van een nieuw kabinet duurt te lang, ook voor de advies- en ingenieursbranche in Nederland. „Hoe langer de onzekerheid duurt, hoe kwalijker dat is voor de economie”, zegt topman Bertrand van Ee van het internationale advies- en ingenieursbureau DHV.

27 July 2010 14:07Gewijzigd op 14 November 2020 11:18

De topman waarschuwt voor de gevolgen voor Nederland, op de korte en langere termijn. „Op korte termijn staat alles gewoon stil, alleen de grote infraprojecten gaan nog door. Maar ik weet niet of het zo slim is als gemeenten en provincies op de rem trappen”, zegt hij.

Bij DHV zijn de gevolgen van het uitstel van projecten door overheden en provincies en de naweeën van de economische crisis voelbaar. Het bedrijf haalt in Nederland normaal gesproken 60 tot 70 procent van de omzet uit de publieke sector. Door het wegsmelten van potentiële opdrachten en terugvallende marges valt daar een gat.

Mede door de ‘projectennoodstop’ van de overheid en provincies brengt de onderneming de flexibele schil werknemers terug. „Er worden niet collectief mensen op straat gezet, maar jaarcontracten worden bijvoorbeeld niet altijd meer verlengd”, licht Van Ee toe. DHV heeft wereldwijd ongeveer 5500 werknemers in dienst, in Nederland ongeveer 2200.

Nederland zet zich volgens Van Ee ook op de langere termijn en internationaal buitenspel, als het nog erg lang duurt met de formatie. „Hoe langer je met jezelf bezig bent, hoe minder je uiteindelijk meedoet”, zegt hij over de daardoor in zijn ogen wegvloeiende Nederlandse invloed in de G20 en andere internationale overlegorganen.

Volgens de bestuurder heeft Nederland behoefte aan een kabinet dat innovatie en duurzaamheid hoog op de agenda heeft staan. Europa is volgens de topman ook belangrijk. „Een sterk Europa is goed voor Nederland.” Welke partijen in zijn ogen het nieuwe kabinet moeten vormen, wil Van Ee niet zeggen.

Internationaal lijkt het DHV voor de wind te gaan. „Azië kent geen recessie”, aldus Van Ee. Ook in Noord-Amerika lopen de zaken naar wens, mede dankzij de forse overheidsstimuli. De topman is uitermate positief over Afrika. „Het is ons snelstgroeiende en winstgevendste werelddeel.”

Het Amersfoortse bedrijf is op het continent aanwezig in landen als Zuid-Afrika, Mozambique, Kenia en Tanzania. Aan de Westkust is het volgens Van Ee „veel te corrupt” om zaken te doen. De motor in Afrika is echter zonder twijfel Zuid-Afrika. „We hadden verwacht dat het daar terug zou vallen, na het wereldkampioenschap. Een post-wk dip. We zitten pas net in het nieuwe budgetjaar, maar daar lijkt vooralsnog geen sprake van.”

Terug in Nederland ligt de focus van DHV de komende jaren op een duurzame bedrijfsvoering en het uitbreiden van kennis. Sectorconsolidatie lijkt Van Ee aan zich voorbij te laten gaan. Ook een gang naar de beurs van DHV lijkt uitgesloten. „Wij gaan niet naar de beurs”, zegt de bestuurder stellig.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer