Buitenland

Strijd tegen hiv blijft zorgenkindje

WENEN – Terwijl de wetenschap steeds meer te weten komt over aids, lijkt de politieke wil om de wereldwijde epidemie aan te pakken tanende.

Buitenlandredactie
23 July 2010 21:26Gewijzigd op 14 November 2020 11:17
De Noorse kroonprinses Mette-Marit spreekt de aanwezigen op  de 18e internationale aidsconferentie in Wenen toe. Foto EPA
De Noorse kroonprinses Mette-Marit spreekt de aanwezigen op de 18e internationale aidsconferentie in Wenen toe. Foto EPA

De onwil van veel landen om nieuwe financiële toezeggingen te doen, overschaduwt de ontdekkingen die afgelopen week op Internationale Aids Conferentie in Wenen werden gepresenteerd.

Meer dan 19.000 deskundigen, politici, hulpverleners en wetenschappers waren aanwezig op de conferentie, die tot en met vrijdag duurde. De aandacht richtte zich vooral op mensenrechten en kwetsbare groepen mensen die lijden aan aids.

In een verklaring roepen de deelnemers overheden onder meer ertoe op beter beleid te maken voor drugsgebruikers die besmet zijn met hiv, het virus dat aids kan veroorzaken.

Verder is het van belang dat de medicijnen goedkoper worden. Deskundigen willen daartoe een samenwerkingsverband oprichten voor de farmaceutische industrie, universiteiten en onderzoeksinstellingen waar alle patenten op medicijnen ondergebracht worden. Dat zou de beschikbaarheid van goedkopere, merkloze medicijnen kunnen versnellen.

Geld blijft altijd een grote zorg bij de bestrijding van aids. Volgens de kenners is er de komende drie jaar zeker 20 miljard dollar nodig om vooruitgang te blijven boeken. Het ziet er niet naar uit dat landen dit jaar nog met geld over de brug komen.

Jaarlijks sterven ongeveer 2 miljoen mensen aan aids, de ziekte die veroorzaakt wordt door het hiv-virus. In Nederland leven zo’n 19.000 mensen die met hiv zijn besmet of aan aids lijden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer